2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárták a vietnami nagy falat

2011. január 28. 08:54

Ötévnyi munka után az archeológusoknak sikerült feltárniuk az ország középső területén 127 kilométeren keresztül húzódó falat, amelyet a helyiek - elődeikre hivatkozva - "Vietnami Nagy Falként" emlegetnek.

„Ez a legnagyobb műemlék Délkelet-Ázsiában” – mondta el Phan Huy Lê professzor, a Vietnami Történészek Szövetségének elnöke a kövekből és földből épült, helyenként négy méter magasra nyúló falról. A fal legújabb kori története 2005-re nyúlik vissza, amikor Andrew Hardy, az Ázsiai Tanulmányok Francia Iskolájának segédprofesszora egy 1885-ös utalást talált „Quang Ngai hosszú fala” címmel, amelyet a Nguyen-dinasztia által kiadott „Dong Khanh császár földrajzi leírása” rejtett.

Ez beindította a kutatók fantáziáját, s Hardy, valamint Nguyen Tien Dong, a Régészeti Intézet munkatársának vezetésével ásatások kezdődtek a forrás által jelzett területen. A falat öt évvel később fedezték fel, amely Quang Ngai tartománytól déli irányba Binh Dinh-ig húzódik, s valószínűleg a Nguyen-dinasztia legnagyobb építészeti bravúrjának számít. A fal építése 1819-ben, Le Van Duyet irányítása alatt kezdődött.

A helyiek által „Vietnami Nagy Falnak” keresztelt építmény rendeltetését tekintve sokkal jobban hasonlít Hadrianus falára, mint a kínai „nagytestvérre", mivel ez is egy korábbi út mellett épült; mintegy ötven erődítmény tartozott hozzá, amelynek feladata a biztonság szavatolása és az adók behajtása volt. A régészeknek már azt is sikerült bebizonyítaniuk, hogy a fal közelében található templomok és piacok sokkal idősebbek, mint maga a fal. A demarkációs vonalként szolgáló építmény a kereskedelmet és a közlekedést szabályozta a Viet és a Hrê törzsek között, ugyanakkor a kutatások azt mutatják, hogy a fal a két népcsoport közötti együttműködés eredményeképpen valósulhatott meg.

Már folyamatban van a fal Nemzeti Örökségi státusszá való nyilvánítása, amelytől Hanoi a turizmus fellendülését várja. Ez azonban nem fog egyhamar megtörténni, a tartományban ugyanis még tapintható a feszültség a vietnami háború egyik hírhedt epizódja, a My Lai-mészárlás miatt, ezért a kormány mindvégig ellenezte, hogy a külföldiek bizonyos kisebbségi csoportokat látogassanak meg. Szakértők szerint sokat kell még tenni azért, hogy a világtól elzárt tartomány népszerű turista célpont legyen, ahol felhőtlen kirándulásokat és biciklitúrákat lehet szervezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár