2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rehabilitálnák az amerikai vegyszerekkel szennyezett Vietnamot

2010. június 17. 12:57 MTI

Amerikai és vietnami politikusok, tudósok és polgárok felhívással fordultak az amerikai kormányhoz és donorokhoz, hogy 300 millió dollárral járuljanak hozzá a vietnami háború idején vegyszerrel tönkretett térségek megtisztításához.

A pénzalapból, amelybe tíz éven át évi 30 millió dollárt kellene befizetniük a címzetteknek, jutna pénz az agent orange nevű lombtalanító vegyszer következtében súlyos egészségkárosodást szenvedett vietnamiak rehabilitációjára is. Az amerikai légierő annak idején több ezer tonna dioxintartalmú vegyszert szórt le Dél-Vietnam fölött, hogy megsemmisítse a termést, illetve a gerilláknak fedezéket nyújtó trópusi erdőket.

"Felhívásunk témája a vietnami háború egyik legsúlyosabb hagyatéka, egyben a kétoldalú kapcsolatok jelentős zavaró tényezője" - jelentette ki Walter Isaacson, az agent orange és dioxin ügyében alakított amerikai-vietnami párbeszédcsoport társelnöke. Mint hozzátette, a 60-as és 70-es években leszórt lombtalanító vegyszer maradványainak felszámolása jóval olcsóbb lesz, mint a Mexikói-öböl olajszennyeződéstől való megtisztítása.

Washington eleinte vonakodott foglalkozni a kérdéssel. Képviselői éveken át vitáztak a vietnamiakkal arról, vajon szükség van-e újabb tudományos kutatásra annak igazolásához, hogy az egészségi gondok és torzszülöttek csakugyan az amerikai légierő gépei által leszórt vegyszer következményei voltak a vietnami lakosság körében. A párbeszédcsoport 2007-ben alakult meg, anyagi támogatója a Ford Alapítvány, tevékenységét az Aspen Intézet koordinálja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár