2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Varázslatos ezer év a múzeumok világából

2010. december 10. 13:36 MTI

Közel ezer diák vesz részt a december végén záruló Varázslatos ezer év címmel meghirdetett, uniós támogatással megvalósuló programokon Zala megyében - közölte a megyei múzeumigazgató-helyettes Zalaegerszegen.

Kostyál László az MTI-nek elmondta: a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága közel 35 millió forint uniós támogatás nyert a nevelési-oktatási intézmények tanóra, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatáshoz.

Nézete szerint a pályázati forrás hozzásegítheti a most felnövő generációt, hogy megnövekedett affinitással viseltessen a múzeumok iránt. A fiatalok múzeumokba "szoktatásával" csökkenhet a múzeumok titokzatossága, és eloszlik az a misztikus homály is, amely a kiállítóhelyeket még most is körüllengi. A múzeum híd lehet a múlt és jelen között; megérteti a fiatalokkal, hogy a kiállítóhelyeken találkozhatnak apáik, dédapáik tárgyi emlékeivel, szellemiségével, gondolatvilágával.

A szakkörökön, témanapokon játékos, korosztályhoz szabott formában ismerhetik meg környezetük történelmét, kultúráját, hagyományait a diákok. Játékos időutazás keretében betekintést nyerhetnek a középkor világába, vagy akár a fazekasság ezredéves éves történetébe. A történelmi események vizsgálatához kapcsolódó régészeti források megismertetése kiegészíti az iskolai tananyagot, a vizsgálati módszerek bemutatásával, az ásatások helyszínén tett kirándulásokkal pedig még inkább felkelthetik az érdeklődésüket.

A középiskolások a történeti korokat, a megye építészeti és képzőművészeti alkotásait ismerhették meg, míg az óvodások, kisiskolások játékos formában a magyar hagyományokról, a régi korok játékairól kaptak ismertetést, de kezükbe vehették a múzeumi tárgyak élethű másolatait is. Az egyik témanapon A kályhától a derültséget sugárzó domborművekig címmel Németh János keramikusművész munkásságát mutatják be, egy másikon a régmúlt idők történelméhez, mint például török időkhöz kapcsolódó hagyományokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár