2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiadták Liszt Ferenc művét Chopinről

2010. november 28. 09:56 MTI

Alig néhány héttel Fryderyk (Frédéric) Chopin 1849. október 17-iki halála után Liszt Ferenc már hozzálátott a barátjáról és pályatársáról szóló könyv anyagának gyűjtéséhez; az elkészült mű 1873-as magyar változatának reprintje most megjelent a lassan záruló Chopin- és a hamarosan kezdődő Liszt-év alkalmából.

Batta András, a Zeneakadémia rektora a pénteki könyvbemutatón kiemelte: valódi ritkaságot vehet kézbe az olvasó. Liszt elég sokat írt, de szerzőségét a zenetudomány nem minden esetben tartja hitelesnek. Ez az írás azonban biztosan nem a zeneszerző körének kezéből, hanem biztosan Liszt tollából került ki, igaz, sajtó alá rendezésében második élettársa, Carolyne Sayn-Wittgenstein segített.

Az írás először a La France Musicale folyóiratban jelent meg folytatásokban, majd 1852-ben könyv alakban is eljutott az olvasókhoz.

Szilasi Alex zongoraművész, aki munkássága legnagyobb részét Chopin darabjainak szenteli, előszót írt a kötethez és bőséges jegyzetekkel látta el az anyagot. Az első kiadást Wass Ottilia grófnő fordította magyarra, ezt tekintik mértékadónak - jegyezte meg a zongoraművész, hozzátéve: ezt adja most közre reprintben és csupán az olvasást zavaró hibák javításával a Gondolat Kiadó.

Szilasi Alex felidézte, hogy Liszt, aki röviddel Chopin halála után felkereste a családtagokat és a legbensőbb ismerősöket egy kérdőívvel, alig kapott segítséget munkájához. Forrásokban tehát nem bővelkedett, így a könyv inkább sokoldalú és költői jellemrajz Chopinről, mint pontos adatok összessége.

A Chopin cím alapján egyértelműen a lengyel zeneszerző az írás hőse, de Szilasi Alex szerint szinte ugyanannyira szól Liszt Ferencről, aki pályatársa környezetét is lefesti, azokat a gondolatokat, művészi eszméket is megfogalmazza, amelyek mindkettőjüket érdekelték, alkotásaikat inspirálták.

A könyv ezért összekötő kapocs a végéhez közeledő Chopin-év és a januárban induló Liszt-év között, ezt a kötet CD-melléklete is kifejezi, amelyet ugyancsak Szilasi Alex szerkesztett. Az archív felvételen Jan Ignacy Paderewski, Maurytzy Rosenthal és Dohnányi Ernő Chopin- és Liszt-darabokat zongorázik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár