2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átvilágítják a német hírszerzés náci múltját

2010. november 5. 14:55 MTI

A német külügyminisztérium "barna múltját" leleplező könyv megjelenése után a hírszerzés is rászánta magát arra, hogy górcső alá vegye egykori munkatársainak előéletét.

Mint a Süddeutsche Zeitung beszámolt róla, még ebben a hónapban megalakul az a történészbizottság, amelynek feladata lesz dokumentálni a német külföldi hírszerzés (BND) megalakulásának és első éveinek a történetét. A testület irányításával Wolfgang Kriegert bízták meg, aki számos könyvet és tanulmányt írt a titkosszolgálatról, és a téma kiváló ismerőjének számít.

A történészek munkájának segítésére a BND már szeptemberben létrehozott egy saját munkacsoportot. Ennek az lesz a feladata, hogy hozzáférhetővé, kutathatóvá tegyen eddig bizalmasnak minősített aktákat, beszerezzen a kutatók által igényelt külföldi dokumentumokat, és segítse a kapcsolatfelvételt olyan személyekkel, akik tanúi, részesei voltak a német hírszerzés megalapításának és első éveinek.

Mint a müncheni újság emlékeztet rá, a BND múltjának átvilágítását célzó első kísérlet 2008-ban kudarcba fulladt. Ennek oka részben a pénzhiány, részben pedig az volt, hogy számos fontos dokumentum nem volt hozzáférhető.

A BND-t 1956-ban a bonni kormány határozata alapján hívták életre; voltaképpen a hidegháború szülötte volt, dajkái pedig az amerikaiak voltak - emlékeztet a Süddeutsche Zeitung. Az alapító főnök, Reinhard Gehlen korábban a Wehrmacht főparancsnokságának felderítési osztályát vezette, majd 1945 áprilisában stábjával együtt megadta magát az amerikaiaknak. Gehlen szakterülete az ellenséges erők, vagyis a szovjet hadsereg értékelése volt, ami kapóra jött Washingtonnak. Gehlen már 1946-ban engedélyt kapott arra, hogy korábbi stábját Operation Rusty fedőnéven újból aktivizálja.

Az alapító után Gehlen-szervezetnek hívott csoport jogosult volt hamis iratokat kiállítani, így szinte mágnesként vonzotta azokat a nácikat, akiknek új személyazonosságra volt szükségük. Hogy hányan merültek alá a Gehlen-szervezetnél, majd később a BND-nél, az pontosan nem ismert. A Gestapo, a birodalmi biztonsági főhivatal (RSHA), a tábori csendőrség és a katonai rendészet korábbi embereinek alkalmazása többnyire az amerikai hírszerzés (CIA) tűrésével történt. A fő kritérium az antikommunista beállítottság volt.

Gehlen a 60-as években belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítése érdekében, hány olyan munkatársa van a BND-nek, akik bűncselekményekben való részvételük miatt voltaképpen nem maradhatnak a szolgálat kötelékében. A 146 átvizsgált személy közül 71-nek távoznia kellett a BND-től. A jelentést ezután páncélszekrénybe zárták. Csak idén vált hozzáférhetővé, miután Ernst Urlau, a BND jelenlegi elnöke áthelyeztette az aktákat a szövetségi levéltárba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár