2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben Bolívia filmes öröksége

2010. november 5. 10:14 BBC News

Szinte lehetetlen feladat elé állítja a bolíviai szakembereket a sokszor épületek pincéiben porosodó filmarchívumok megmentése, amely nem egyszer az értékes mozgóképek megsemmisülésével végződnek.

1989-ben egy két tucat filmtekercsből álló kollekciót találtak La Pazban, köztük a spanyol hódítás alatt játszódó, Jose Maria Velasco Maidana által forgatott, egy spanyol konkvisztádor és egy inka hercegnő szerelmének történetét elmesélő némafilmet, a Wara Wara-t. A bolíviai filmszínház örökségének megőrzésére életre hívott magánalapítvány, a Cinemateca Boliviana gyűjteményének egyik leghíresebb darabját a nagyközönség előtt is levetítették.

„Az egyetlen módja, hogy megőrizzük a filmtekercseket, az újságpapírba való csomagolás. Ezzel azonban még korántsem vagyunk kész, mivel az újság ólmot tartalmaz, így pedig károk keletkezhetnek az anyagokban” – mondta el a szervezet aktivistája, Alejandro Villegas. A körülbelül 28 ezer film közül néhányat még csak nem is tudtak megnézni, pénz hiányában az archiválásra szolgáló megfelelő körülmények biztosítása és a katalogizálás továbbra is várat magára. „Sok film haldoklik, sietnünk kell, hogy megmentsük őket” – így Villegas.

Bolívia filmtörténetét ugyan nem lehet összehasonlítani Brazíliáéval vagy Mexikóéval, de számos alkotás – a Vuelve Sebastiana (1953), az Ukamau (1966), a La Nacion Clandestina (1989) és a Cuestion de Fe (1995) – így is sok nemzetközi díjat besöpört.

„Az archiválás egy nagyon drága és nehéz folyamat, a kormánytól pedig nem kapunk segítséget” – panaszolta a Cinemateca Boliviana igazgatója, Mela Marquez, aki egyben reményét fejezte ki, hogy a filmeket egyszer nemzeti örökséggé fogják nyilvánítani, ezzel pedig megnyílik az út a magánadományozások előtt, hogy hazaszállítsák a külföldön tárolt tekercseket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár