2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Templommal születik újjá a római külváros

2010. november 4. 09:28 MTI

Róma újabb peremkerülete született újjá kortárs építész tervezte templommal. Bevált városfejlesztési receptté vált Rómában a gyakran szépség és lélek nélküli külvárosok templomépítéssel való felvirágoztatása.

Róma nem csak a Colosseumból és a Szent Péter bazilikából áll, az Örök Városnak is megvannak a saját szégyenkerületei. Ennek számít a Róma és a tengerpart közötti Malafede. Utcáin szürke lakótelepek egyhangú vonala húzódott. Az urbanisztika az itt élők hangulatát is tükrözte, az olasz fővárosnak ebben a kerületében még teret sem alakítottak ki.

Fordulatot a három éve építeni kezdett és október végén felavatott templom hozott. A Szent Pio atya nevét viselő plébániát az olaszországi középületekről ismert Alessandro Anselmi építész tervezte. A 13 méter magas templom óriási hullámra emlékeztet. Kilencszáz négyzetméteres belső terét acél, kerámia, üveg és a Rómában az ókortól használt travertínó kő övezi. Az ötszáz hívőt befogadni képes templom négy millió euróba került. A városfejlesztési beruházást a római egyházmegye finanszírozta, és ezért dicséretben részesült a római napilapok részéről.

"Malafede temploma kettős funkciót tölt be. Vallási központot adott az eddig templom és erkölcsi vezetés nélküli városrésznek. Másrészt közösségi találkozóhelyet ajándékozott a kerületnek, mivel a templomhoz színháztermet, sportpályát és szociális szolgáltatást nyújtó irodákat, rendelőket is építettek" - írta a Corriere della Sera római kiadása. A napilap úgy értesült, a többi külső kerületben is "a templomépítés lesz az eszköze a lelki és szociális újjászületésnek".

Nem ez volt az első alkalom, hogy templommal éledt újjá Róma elfelejtett városrésze. A 2000-es jubileumi szentévben Richard Meier amerikai építész vitorlásvásznakat idéző temploma ugyanezt tette a szintén Róma peremén fekvő Tor Tre Teste kerületben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár