2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az északi reneszánsz Rómában

2010. november 2. 13:29 MTI

Kiállítással tisztelegnek Rómában az északi reneszánsz képviselőjeként számon tartott idősebb Lucas Cranach művészete előtt; a német festő alkotásait az olasz kortársak műveivel összehasonlítva mutatja be a Galleria Borghese-ben látható tárlat.

Első alkalommal szentelnek kiállítást a reneszánsz bölcsőjének tartott Itáliában a német mesternek. A Cranach - L'Altro Rinascimento (Cranach - Másfajta reneszánsz) című, február 13-ig látható tárlat egyedülálló élményt kínál az ugyanabban a korban, mégis más földrajzi és kulturális környezetben született művek közvetlen összehasonlításával.

Cranach Bölcs Szász Frigyes választófejedelemről festett portréját például Tiziano V. Károly császárt ábrázoló képével együtt állították ki. Az olasz és a német művész 1550 és 1552 között ismerte meg egymást Augsburgban, ahova Cranach az V. Károly fogságába esett szász fejedelmet kísérte el. Tiziano akkor V. Károly német-római császár udvarában dolgozott.

Egymás mellett látható az októberben nyílt kiállításon a német festő Szűz Mária gyermekkel című alkotása és Bellini hasonló című képe, Cranach Szent Jeromosa és Lorenzo Lotto szent-ábrázolása is. "A kiállított negyvenöt Cranach-festmény jól rávilágít a különbségekre. A német festő meztelen nőalakjai az itáliai reneszánszban ismeretlen érzékiséget képviselnek. Mégis látni, hogy Cranach kiemelt figyelemmel kísérte az olasz kortársak munkáját" - mondta Bernard Aikema művészettörténész, a kiállítás kurátora.

A tárlat sajtóbemutatóján Sandro Bondi kultuszminiszter azt hangsúlyozta, hogy a római kiállítás állami támogatás nélkül, kizárólag magán szponzorok támogatásával jött létre. A német reneszánsz festőnek szentelt tárlat az ötödik a Borghese-képtár 2007-ben indított, Tíz nagy kiállítás című sorozatában. A Cranach-tárlatot 2011-ben a Borgiák és az ókor című kiállítás, majd Tiziano-, Dosso Dossi-, Domenichino- és Bernini-tárlat követi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár