2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem meteorit végezhetett az észak-amerikai paleoindiánokkal

2010. október 8. 11:11

Nincsenek arra vonatkozó régészeti nyomok, hogy a Clovis civilizációt meteorit söpörte volna el - állítja egy, a Current Anthropology folyóiratban megjelent tanulmány szerzőpáros.

A meteorittal kapcsolatos felfedezést először 2007-ben jelentették be tudósok, amikor egy körülbelül tizenhárom ezer évvel ezelőtt becsapódott égitest nyomait tárták a nyilvánosság elé. Ez akkoriban feltételezhetően lehűtötte az észak-amerikai klímát, s megölte a mamutokat és más nagytestű emlőst is kipusztított. Az elmélet választ adott a populáció hirtelen eltűnésére, s a kutatók kijelentették, ez összefüggésbe hozható azzal, hogy a régészeti helyszínek a clovis civilizációt követően kevés emberi nyomot tudnak felmutatni.

A néhány kivétel arra utal, hogy a rétegeknél időeltérés mutatkozik a clovis-ok és más népcsoport civilizációja között. Ennek érvényességét kérdőjelezi meg David Meltzer, a Déli Metodista Egyetem és Vance Holliday, az Arizonai Egyetem történésze, szerintük ugyanis az emberi lakóhelyekre vonatkozó nyomok hiányát nem lehet a meteorit becsapódásával és a populáció kihalásával magyarázni.

„Az, hogy a paleoindián helyszíneket csak egyszer foglalták el, teljesen normális. Egyáltalán nem meglepő, hogy a clovis civilizáció fölött nincs egy másik réteg, ez nem függ össze a katasztrófával.” Számos helyszín vadászterület volt, így nem valószínű, hogy a gyilkosságok ugyanazon a helyen többször is előfordultak volna.

Holliday és Meltzer Amerika szerte, negyvennégy helyszínen végzett radiokarbonos vizsgálatokat, s ezekben nem találtak a meteorit becsapódása utáni időrésre utaló nyomokat; a két kutató e helyett úgy véli, hogy a népcsoport eltűnésére inkább egyfajta kulturális választás, semmint a kipusztulás lehet a magyarázat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár