2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feloldhatatlannak tűnik az új-mexikói kő rejtélye

2010. augusztus 23. 14:03

A Titokzatos kő, más néven a Tízparancsolat köve Új-Mexikó középnyugati részének egy sivatagában, egy hegyen található, és azon egy kihalt nyelven íródott szöveg, az egymásnak ellentmondó elméletek szerint paleo-héber vagy ciprióta-görög sorok olvashatók.

A kőről először 1933-ban az állam elismert régésze, Frank Hibben tett említést: ő egy olyan személyről írt, aki állítólag az 1880-as években fedezte fel a titokzatos tárgyat. A két elmélettel ellentétben azonban a szöveg föníciai lehet, amelyet már a század legvégén is jól ismertek.

A paleo-héber nyelv mellett kardoskodók Robert Pfeiffer harvardi kutató 1949-es fordítását citálják, aki megállapította, hogy a szöveg a Tízparancsolatot tartalmazza. Az új-mexikói egyetem grafológusa, Dixie Perkins 1979-ben viszont kijelentette, hogy a szövegek i.e. 500-ban, a Mediterráneumban keletkeztek, s egy Zakinerosz nevű felfedezőről vagy harcosról szól, aki a vadonban a túlélésért küzdött.

Mások szerint a kőről szóló mendemondák Hibben fantáziát dicsérik, akinek egész munkássága arra épült, hogy bebizonyítsa a földrész prekolumbián kapcsolatait, s az első ismert paleoindián műveltség, a Clovis-kultúrát megelőző civilizáció jelenlétét. Hibbennek akadtak egyéb követői is, de ezek az elméletek teljesen megalapozatlannak bizonyultak, ugyanis a kő helyszínén nem került elő egyéb perdöntő bizonyíték egyik vagy másik elképzelés alátámasztására.

Még több részlet a kőről

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár