2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hínárt gyűjtöttek a legkorábbi amerikaiak

2008. május 27. 11:00

A Chile déli részén fekvő Monte Verde régészeti lelőhelyen a kutatók 14 ezer éves hínárok és tengeri algák maradványaira bukkantak.

`Az első amerikaiak étrendje változatos volt, hiszen sikerült kiaknázniuk a különböző - szárazföldi és tengerparti - területek forrásait` - írja Dillehay, a Tenessee-ben lévő Vanderbilt Egyetem antropológusa. A Science című folyóiratban megjelenő cikk (Monte Verde: Seaweed, Food, Medicine, and the Peopling of South America) azt az elméletet támasztja alá, hogy amikor az első amerikaiak 15 ezer évvel ezelőtt Ázsiából Alaszkába vándoroltak, a tengerpart mentén húzódtak dél felé.

A Monte Verde közelében a hetvenes években felfedezett emberi település nyújtotta az első bizonyítékot arra, hogy már a 13 ezer évvel ezelőtti ún. Clovis-kultúra elterjedése előtt is emberek népesítették be Amerika területét. A tudósokat sokáig zavarba ejtette az a kérdés, hogyan juthatott el bármilyen népcsoport Dél-Amerika déli csücskébe anélkül, hogy útközben nyomot hagyott volna maga után.

Ma már többen úgy vélik, hogy az első amerikaiak a tengerparton haladtak, hogy felhasználhassák a tenger nyújtotta táplálékforrásokat. A megemelkedett tengerszint lehet az oka, hogy hiányoznak a régészeti bizonyítékok. Akkoriban a tengerszint 61 méteres volt, ami alacsonyabb a mainál, így az ősi tengerparti települések valószínűleg mind víz alatt vannak.

Az ősi Monte Verde egy nagy folyó mellékágánál, a tengertől 80 és egy nagy tengeri öböltől 16 kilométerre terült el. A kis település 20-30 embernek adott otthont, akik 12 kunyhóban éltek. A romok között sokféle táplálékot, köztük mára már kihalt lámafajok maradványait találták meg. 1979-ben az első ásatás során néhány tengeri hínárfaj került elő. "Ez arra engedett következtetni, hogy a szárazföld belsejében élő emberek néha elmentek a tengerpartra, hogy kiaknázzák az ottani táplálékforrásokat. De nem foglalkoztunk sokat ezzel a kérdéssel. Azt gondoltuk, hogy ez csak egy a gazdasági tényezők közül" - mondta Dillehay a National Geographic News-nak.

Amikor a régészek visszamentek, hogy elemezzék a nyolcvanas években gyűjtött anyagot, kilenc tengeri algafajt sikerült azonosítaniuk a tűzhelyek közelében, ami arra utal, hogy az itt élők megették ezeket a növényeket. A radiokarbonos kormeghatározás alapján a hínármaradványok 14220-13980 évesek lehetnek. A kutatók olyan, több növényből álló csomókat is találtak, amelyeket valószínűleg gyógyítási célra használtak. Ezenkívül előkerült egy kőből készült vágóeszköz, amelynek az élén hínár volt. A Monte Verdén élők jól ismerték a tengerpartot, ami arra utal, hogy eredetileg ott vándoroltak, és talán egy bizonyos időt ott is töltöttek, mielőtt a szárazföld belsejébe költöztek volna.

"Monte Verde az egyik legrégebbi emberi település Amerika területén, és azt az elméletet támasztja alá, hogy 14 ezer évvel ezelőtt az egyik vándorlási útvonal a Csendes-óceán partja mentén húzódott"
- mondta Michael Waters, a Texasi A&M Egyetem első amerikaiakkal foglalkozó központjának igazgatója.

Dillehay szerint a partmenti vándorlás lassabb volt, mint eddig gondolták. A Monte Verdén talált szárazföldi maradványok, köztük elefántszerű állatból származó hús, ara utalnak, hogy az emberek ide-oda vándoroltak a különböző ökológiai területek között. Az ilyen jellegű mozgáshoz történő alkalmazkodás meglehetősen sokáig tart. "Ha Monte Verde a korai vándorlást jelképezi, akkor az egyáltalán nem történt olyan gyorsan, mint néhány kutató gondolja. Sokkal lassabb folyamat volt, mivel az emberek mint a partmenti, mind a folyómenti forrásokat ki akarták használni" - mondta Dillehay.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár