2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Segítsd a rendőrök munkáját, verd össze magad!"

2010. szeptember 15. 16:22 MTI

Többek közt ez a furcsa elnevezésű installáció is látható azon a szegedi megyeházán szeptember végéig látható tárlaton, amely a lengyel Szolidaritás mozgalom alapításának harmincadik évfordulója alkalmából nyílt meg.

Lengyelország történetének egyik legmeghatározóbb, és a lengyel állam létére máig kiható szerveződéséről, a Szolidaritás Független Szakszervezetről, azaz a Solidarność-ról összeállított tárlatot a Csongrád Megyei Levéltár, a Magyar-Lengyel Kulturális Közhasznú Egyesület és Csongrád Megye Önkormányzata szervezte.

Karol Biernacki, a megyei levéltár igazgatója a szeptember végéig látható tárlatról elmondta: a mintegy húsz tablóval és a tárlókkal azt akarták megmutatni, hogyan születik a szabadság. Azt bebizonyítani, hogy nem az utcán, a tüntetésekben, a sztrájkokban éled, hanem a fejekben. A tablók azt mutatják be, hogy melyek voltak azok az események, melyek ezt a folyamatot elindították, amelyek buzdították a lengyeleket.

Néhány rész II. János Pál pápáról szól, aki 1979-ben először látogatott el Lengyelországba és varsói beszéde nyomán valami elindult a lengyel gondolkodásban. Egy évvel később elkezdődtek a sztrájkok, létrejött a Szolidaritás, Közép-Kelet Európa első szabad szakszervezete. De ez nem csak a szakszervezet, hanem egy társadalmi mozgalom is volt, mely összefogta az embereket - hangsúlyozta. A szolidaritás eszméje egy lengyel sajátosság, egy „polonikum”, melyből ma is meríteni kell - tette hozzá Karol Biernacki.

A Szolidaritás Független Szakszervezet lengyel szakszervezeti föderáció, amelyet 1980 augusztusában alapítottak a Gdański Lenin Hajógyárban. Első vezetője Lech Wałęsa volt. A munkásjogok védelmére létrehozott országos lengyel szakszervezet 1989-ig a legnagyobb tömegmozgalmi csoportot alkotta a fennálló szocialista rendszerrel szemben. A rendszerváltás után a Szolidaritás bázisán létrejött pártcsoportok szintén nagy szerepet játszottak a lengyel politikai életben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár