2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eltűnt az orosz műkincsek negyede

2010. szeptember 8. 16:01

Az országos leltár során kiderült, hogy közel negyedmillió műkincs tűnt el az orosz múzeumokból: sokat elloptak, de voltak, amiket elajándékoztak.

Nem találták meg a vizsgálóbizottság tagjai az orosz múzeumokban nyilvántartott egymillió műkincs csaknem negyedét - közölte a kulturális minisztérium. A jelentés szerint 242 ezer múzeumi tárgynak kelt lába. Ljubov Molcsanova, a minisztérium tanácsadója a RIA-Novosztyi orosz hírügynökségnek a három éven tartó vizsgálat alapján készült jelentés kapcsán elmondta, hogy 24 és fél ezer műtárgyat még keresnek, de 219 ezernek egyszerűen nyoma veszett ismeretlen, nem dokumentált okból.

Az orosz múzeumok régóta pénzhiánytól szenvednek, emiatt hiányosak a biztonsági intézkedések. A pénzhiány az alkalmazottak fizetéseire is kihat, és ez a korrupció melegágya. Molcsanova szerint a műtárgyak tömeges eltűnéséhez az is hozzájárul, hogy gyakran kormánytisztviselőknek, regionális vezetőknek adják azokat ajándékként.

"Vannak kormányzók, akik azt mondják: adjatok nekünk valami értékeset a múzeumok raktáraiból" - mondta a tanácsadó. A kulturális minisztérium 1881 múzeumban, az oroszországi múzeumok 97 százalékában tartott ellenőrzést az elmúlt három évben. A vizsgálatot azért rendelték el, mert 2007-ben egy ellenőrzés során kiderült: a világhírű szentpétervári múzeum, az Ermitázs raktárainak falaiban szellős lyukak vannak, és bárki bejuthat oda kívülről.

A rendőrség nem sokkal később azt közölte, hogy a múzeum egyik alkalmazottja, Larissza Zavadszkaja révén tolvajok több mint 200 ékszert és ikont loptak el az Ermitázsból. A nő a vádemelés előtt szívrohamban meghalt, a férje, aki a cinkosa volt, öt év börtönt kapott. Az oroszországi múzeumok kincseiből egyébként egyre több tűnik fel az interneten, ahol aukciós eladásra kínálják fel azokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár