2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átfesthetik a szentpétervári Ermitázst

2008. november 16. 12:54 MTI

A szentpétervári Ermitázs főépülete, az egykori Téli Palota hamarosan a világhírű zöld helyett eredeti halvány sárga színében pompázhat: ilyen javaslatot szándékozik tenni a múzeum igazgatója és főépítésze a városi hatóságoknak, hangsúlyozva azonban, hogy ez egyelőre csak ötlet, amelyet még meg kell vitatni.

Az elgondolás onnan ered, hogy jelenleg folyik a szemközti Vezérkar épületének rekonstrukciója, s eldöntötték, hogy 2013-ban, amikor eljutnak odáig, az épület homlokzata visszakapja eredeti gyöngyszínét. Az Ermitázs szakemberei úgy vélik, hogy ezzel nem harmonizál majd a Téli Palota mai kékeszöld - úgynevezett orosz zöld - színe, ezért vetődött fel, hogy az is kapja vissza eredeti színét, a halvány sárgát.

A Téli Palota 1762-re, II. Katalin cárnő trónra lépése idejére készült el Bartolomeo Francesco Rastrelli tervei alapján, s bár 1917-ig kívül és belül számos kisebb-nagyobb átalakításon esett át a mindenkori divatot követve, mindmáig megőrizte barokk pompáját.

A cári palotát az 1917-es forradalom után 1923-ban kezdték átalakítani múzeummá, és 1927-ben kapta mai színét, de fehérek maradtak az ablakok körüli díszítések és a homlokzatot osztó oszlopok. Az épület színe különösen télen, havas környezetben szinte ragyog, mint valami féldrágakő. A palota - amely ma a világ egyik legnagyobb és leggazdagabb múzeumának fő épülete - zölden vált világhírűvé, így szerepel minden albumban, s szinte csak a honlapján egyébként megtekinthető korabeli ábrázolásokon látható eredeti színe.

Az átfestésről szóló elgondolásra mindeddig nem reagált sem a szentpétervári önkormányzat, sem a közvélemény.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár