2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Deformált csontváz egy középkori kórházból

2010. augusztus 4. 13:13

Paget-kórban (osteitis deformans), azaz deformításokkal járó csontbetegségben szenvedhetett az a személy, akinek földi maradványaira Izland keleti részén, Skriduklausturban, egy kolostor feltárása közben bukkantak a napokban a régészek.

Steinunn Kristjánsdóttir ásatásvezető régész szerint a feltárások kilenc éve alatt számtalan érdekesség került napvilágra. "A feltárásoknak köszönhetően tudtuk meg, hogy 1490 és 1550 között a kolostor mellett ispotály is működött, ez volt Izland legelső kórháza" - magyarázta a régész. Hozzátette: amíg rá nem bukkantak az első csontvázakra 2003-ban, nem volt tudomásuk arról, hogy az izlandi kolostorok gyógyítással is foglalkoztak.

Eddig 185 csontváz került napvilágra, közöttük csupán egyen észlelték a Paget-kór tüneteit. Izlandon egyébként a betegségnek eddig még egy esete vált ismertté. "Nagyon sok vérbajos és tbc-s beteg földi maradványait fedeztük fel" - ismertette Steinunn Kristjánsdóttir. Mint kifejtette, a betegek nagy számából ítélve, akik gyógyulást reméltek bajaikra a skriduklausturi kolostorban, a páciensek az ország minden csücskéből érkezhettek, de fogadhatott külföldieket is az ispotály hat évtizedes működése során.

A Paget-kór ismeretlen eredetű, a csontszerkezet átépülésével járó betegség. Egy vagy több csontot érinthet, a megbetegedett csont gyakran fájdalmas, máskor viszont csak a csont megvastagodása, megváltozott alakja hívja fel a figyelmet a betegségre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár