2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Indonéziából érkezhetett a "pálmák asszonya"

2010. július 26. 13:27 The Guardian, MTI

Az első amerikai telepesek valószínűleg sokkal távolabbi vidékekről is érkeztek a kontinensre, mint azt korábban gondolták. Erről tanúskodik az Amerikában talált legrégebbi emberi maradványok rekonstrukciója.

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet közzétette annak a nőnek a képeit, aki nagyjából 10-12 ezer évvel ezelőtt halt meg az ország karibi partjainál. A csontváz rekonstrukciója alapján az alacsony termetű nő délkelet-ázsiai jellegzetességekkel rendelkezik.

A kutatók korábban azt feltételezték, hogy az amerikai kontinensre viszonylag rövid időn át érkeztek az őslakók Ázsia északkeleti részéről a jégkorszak idején a Bering-szoros helyén lévő földnyelven át. A jelenlegi kutatás vezetője szerint azonban a "pálmák asszonyának" nevezett nő sokkal inkább hasonlít a délkelet-ázsiai - például indonéz - lakosságra. Ennek alapján úgy tűnik, hogy az őslakosok több migrációs hullámban érték el új hazájukat.

A "pálmák asszonyát" egy víz alatti üregben csatornában találták búvárok Tulum üdülőhely közelében. Az egykor szárazföldi barlangot elöntötte az egyre emelkedő tenger, ezért a csontváz 90 százalékban ép maradt. Az antropológusok szerint a nő halálakor 44-50 éves lehetett. Magassága nagyjából 152 cm, testsúlya 58 kg. A koponya mérésével nagyjából megállapítható az arc izmainak és a lágyszöveteknek a vastagsága és elrendeződése, így a franciaországi Atelier Daynes-ben elkészítették a tetem rekonstrukcióját.

A modell egy zömök nőt ábrázol, akit a kutatók egyszerű vászontunikába öltöztettek. Arca széles volt, járomcsontjai előreugrók, ajka keskeny, belső szemzugaiban enyhe mongolredő látható. Ezek a jellemzők számos modern ázsiai embertípusban is megtalálhatók. "Tesfelépítése, bőre és szeme a délkelet-ázsiai emberekhez hasonló" - olvasható a francia intézet által kiadott közleményben.

Noha természetesen egyetlen lelet nem döntő bizonyíték, számos vizsgálatnak kell alátámasztania az új betelepülési elméletet, a "pálmák asszonya" valószínűleg mégis megzavarja a megszokott teóriát - miszerint a jégkorszaki vadászok a mamutokat üldözték Amerikáig a Bering-szoroson át.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár