2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Robin Hood, a középkori gengszter

2010. július 23. 09:53

Robin Hood inkább egy középkori Don Corleone volt, semmint egy hitehagyott altruista, ahogyan azt milliók hiszik a világon – így jellemzi legújabb könyvében a tolvajok fejedelmét a brit Angus Donald.

Donald jelenleg egy ötrészes Robin Hood-regényen dolgozik, amelynek első kötete, A törvényen kívüli 2009 júliusában jelent meg, míg a harmadik keresztes háborúban játszódó A szent harcos július 22-én került a polcokra.

A regényíró a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy művében egy autentikus Robin Hoodot akart megformálni, amellyel a Hollywood és a különböző könyvek által kreált tiszta, erkölcsileg romlatlan hős karakterét kívánta ellensúlyozni. Az Európa egyik legnagyobb könyvfesztiválján, a gijoni Semana Negrán tartott beszélgetésen az író elmesélte, hogy amikor elkezdte olvasni a sherwoodi hősről szóló balladákat – köztük az egyik legkorábbit, az 1450-ből származó Robin Hood és a szerzetes címűt –, akkor egy sokkal sötétebb, erőszakosabb kép tárult a szeme elé, mint amely a képzeletünkben él a szegények oltalmazójáról. Ezekben a feljegyzésekben nem lelünk a nyomára a jótevő, igazságos Robin Hoodnak, aki sokkal közelebb áll a rablógyilkos karakteréhez – mondta az író.

„Sötét és erőszakos ember, de a becsületkódex szerint cselekszik. A kapcsolat akkor ötlött az eszembe, amikor már a sokadig alkalommal néztem a Keresztapa című filmet, s láttam Don Corleonét, aki ugyanúgy viselkedett, mint egy hűbérúr” – vont párhuzamot Donald. Az író hozzátette, hogy igyekezett annyira hiteles lenni, amennyire csak lehetett; a mű a 12. század végén kezdődik, amikor Angliában nem voltak még szerzetesek, ezért az író Tuck szerzetest is inkább „Frere” Tucknak nevezi (a frere szóból származik az angol friar, szerzetes szó).

A szent harcos című műben Oroszlánszívű Richárd oldalán Robin Hood akaratán kívül érkezik meg a Szentföldre, s óriási csatát vív Szaladinnal, de – amellett, hogy valaki meg akarja ölni a tolvajok fejedelmét – rengeteg cselszövésről és további küzdelmekről is olvashatunk a könyvben. Donald elmondta, hogy a húszéves újságírói karrierje is rányomta a könyvre a bélyegét, az író szerint ugyanis az Afganisztán töltött évek során látott vérontás tapasztalatai A szent harcost is színesítette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár