2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nevesítik a francia kollaboránsokat

2010. július 7. 12:14

Digitalizálnak, és a következő öt év során közzétesznek minden dokumentumot a második világháborús francia mindennapokkal kapcsolatban, így végre értékelhető, vagy éppen újraértékelhető lesz a kollaboráns Vichy, és az ellenálló mozgalmak valós története.

A francia államtanács tavaly februárban ismerte el a Vichy-kormányzat felelősségét a zsidók deportálásában. Az idei évfordulók kapcsán a Telegraph és a Mail Online is beszámolt a vonatkozó iratanyagok széleskörű digitalizációjáról, amelyeket aztán online is közzétesznek majd. Az 1940-től datált dokumentumokat 2015-re teszik mindenki számára elérhetővé, amint feloldódik azok 75 éves titkosítása. A tervek szerint 2016 és 2019 között pedig minden vonatkozó levéltári anyagot elérhetővé és kutathatóvá tesznek majd.

A dokumentumok Párizs 1944. augusztus 25-i felszabadítása óta egy helyen, a Musee des Collections Historiques de la Prefecture de Police épületében találhatók. Az anyag igencsak széleskörű, és abban francia rendőri jelentések, letartóztatási és kihallgatási anyagok, illetve a náciknak szolgáltatott információk is szerepelnek.

A témát a The Guardianben ismertető cikk emellett azt is bemutatja, hogy a folyamat nem könnyű, hiszen az egykori kollaboránsok neveinek és tetteinek kutathatóvá tételével a német megszállás hivatalos története semmivé lesz, és ugyanígy az ellenállás mítoszát is sok ponton újraértékelhetik majd.

Mindez komoly erkölcsi kérdéseket is felvet, így például azt, hogy kit és milyen tettekért lehet kollaboránsnak nevezni, és mennyiben tekinthetők az egyszerű bűntettek is a nácik feltétlen nélküli kiszolgálásának. A megszállt Franciaország történetre ugyanis - a kormányzati propagandisztikus törekvések ellenére - sem fekete-fehér, és az egyéni történetek sokszor jóval összetettebbek, mint azt korábban gondolni szerették.

Egy azonban biztos: az archívum nyilvános közzététele teljesen új vitát nyithat és generálhat majd a francia közéletben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár