2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamis mítoszt építenek a franciák

2010. július 1. 11:36 The Daily Telegraph

A franciák a második világháborús kollaboráció bűneinek kibeszélése helyett inkább Charles de Gaulle ellenállására buzdító beszédére emlékeznek, amit elhangzásakor azonban szinte senki nem hallott a háború sújtotta kontinensen - vetette fel az aktuális évforduló kapcsán Jean-Pierre Azéma.

Franciaországban az elmúlt hetekben több eseményen emlékeztek az egykoron történtekre, maga Sarkozy elnök pedig Londonban is járt, ahol a BBC B2-es stúdiójában emlékezett az egykori eseményekre.

Jean-Pierre Azéma vezető francia történész szerint azonban Franciaország valós második világháborús múltja egyre inkább a homályba vész, ahogy az idei 70 éves évforduló kapcsán csak De Gaulle örökségére emlékeznek. Elmondása szerint megdöbbentő, hogy a francia médiában egyfolytában csak a későbbi államelnök vívmányait méltatták, miközben az 1940. június 18-i bejelentés valós nyertese, és igazi hőse Winston Churchill volt, és a francia kollaborációról teljesen elfeledkeztek.

Azéma szerint a nemzeti mesében a történelem politikai eszközzé vált, hiszen amikor De Gaulle megtartotta rádióbeszédét, azt csupán a franciák töredéke értékelte. Sokkal többen hallották ellenben egy nappal korábban Pétain beszédét, aki fegyverszünetet kötött a megszállókkal.

A társadalom többsége ráadásul nem látott megmentőt De Gaulle-ban. Emigránsként, az országból elmenekült katonaként tekintettek rá, és a nap hőse egyáltalán nem ő, hanem első világháború, és Verdun kitüntetett vezetője, Pétain volt. Később fordult a kocka: a háború végén aztán Vichy vezetőjét kollaboráns árulóként ítélték el, és börtönözték be.

Azéma szerint De Gaulle szerepeltetése, és hogy teret adtak neki, egyértelműen Winston Churchill érdeme: ha ő nem áll ki a katonai vezető mellett, akkor a háborús kabinet nem foglalkozott volna a franciákkal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár