2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római utak a Tűztorony tövében

2010. május 28. 13:16

A római kori Borostyánút egy szakasza is előkerült Sopronban a Fő tér rekonstrukciója során: a szakemberek most a csaknem kétezeréves emlék bemutatásának lehetőségét mérlegelik – írja a műemlékem.hu.

A város emblematikus épületétől, a Tűztoronytól alig néhány lépésnyire, körülbelül kétméteres mélységben bukkantak a rekonstrukciót kísérő régészeti feltáráson a Borostyánút egy szakaszára. A feltárt részlet ráadásul útkereszteződés: a hajdani Scarbatia egyik városi útja csatlakozott ezen a helyen a Római Birodalom távolsági kereskedelmének legendás útvonalához.

"Nem meglepetés a Borostyánút megtalálása, hiszen ismerjük a városon belüli útvonalát" - mondta el a műemlékem.hu-nak Veöreös András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodavezető-helyettese. Hozzátette: előkerült már egy szakasza a Szent György utca és az Új utca összefutásában álló "Vasalóház" (Új utca 1-3.) építése előtti feltáráskor is (A Vasalóház alatt Scarbantia egykori fórumának részlete látható ma is, körülbelül két méteres mélységben. Emellett futott a Borostyánút. A fórum bemutatásának műemléki építésze Sedlmayr János volt, míg az oszlopokat Hajnóczi Gyula rekonstruálta.)

Az újonnan előkerült útszakasz bemutatásának lehetőségét jelenleg vizsgálják a Fő tér rekonstrukcióját tervező szakemberek. A római kori út mindenképpen érdemes a bemutatásra, azonban a jelenlegi térszinthez képest kétméteres szintkülönbség akadályozhatná a Tűztorony irányába tartó gyalogosforgalmat, ha a látogatókat levezetnék a Borostyánút szintjére. Elképzelhető az üveglap alatti bemutatás is, azonban ebben az esetben fokozottan ügyelni kellene a tökéletes szigetelésre.

Sopron egyébként gazdagabb római kori emlékekben, mint első pillanatban gondolnánk: a Vasalóház alatt bemutatott fórumot a látogatók többsége nem ismeri, s hasonlóképpen alig találják meg a Városháza mögött az eredeti térszinten bemutatott fal-, illetve útmaradványokat. Ezek bekapcsolása a város turisztikai életébe legalább olyan fontos lenne, mint a Borostyánút most feltárt szakaszának bemutatása.

A cikk folytatása és képek a most feltárt ókori útról a műemlékem.hu magazinjában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár