2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szirénazúgással nyitották meg a győri légótárlatot

2010. április 13. 17:40 MTI

A támadások kezdetét jelző légvédelmi sziréna hangjával nyitották meg a győri Xántus János Múzeum légótárlatát. Az udvar alatti, 120-140 négyzetméteres pince - amelyet a második világháború idején tettek alkalmassá búvóhelynek - percre pontosan 66 évvel a várost ért első légitámadás kezdete után fogadta első látogatóit.

A másfél tucatnyi lépcsőn leereszkedő érdeklődőknek "mindig változó állandóságot" ígért a megnyitón Perger Gyula igazgató; a bejáratnál a légi háborúk, beljebb az 1944-es esztendő emlékeit láthatja majd a közönség, a leghátsó szobában pedig az ismertté vált áldozatok neveit soroló táblát helyeznek el.

Igyekeznek összegyűjteni a bombázások emlékeit is; noha a napokban elhelyezendő emléktáblán csak 322, igazoltan a légitámadásokban elpusztult ember neve szerepel, a kutatók számára nap mint nap kiderül, hogy sokan hiányoznak a lajstromokból. Ezért is törekednek arra, hogy minél több tárgyi és élményemléket gyűjtsenek össze, hogy az áldozatok neve ne csak egy adat legyen az utókor számára. "Talán az utolsó pillanat van, össze kell gyűjtenünk ezeket az emlékeket és emlékezéseket" - mondta.

Ugyanakkor, tette hozzá, rendszeresen frissítik az anyagot, amelynek nagyját magángyűjteményekből kapták kölcsön. Szólt arról is: május elején jelenik meg a Győr életét évtizedeken át dokumentáló Boros Vilmos 380, más fotósok további 120 képét egy kötetbe rendező kiadvány a légitámadásokról.

A várost 1944-45-ben érő légitámadások áldozatainak száma máig nem ismert pontosan, de csak az első, napokon át tartó hullámban legalább fél ezren vesztették életüket; sokan estek a rombolás áldozatául a vagonműveknek otthont adó Gyárvárosban, Kisbácsán, de Pataházán is, ahol számos védművet építettek ki korábban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár