2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális térben született újjá Kanizsa vára

2009. december 21. 12:50

A régészeti ásatások anyagának felhasználásával született meg a kanizsai vár háromdimenziós mása: az egykori végvári erősség digitális változatában a tervek szerint virtuális idegenvezető kalauzolja majd a látogatókat.

A kanizsai vár háromdimenziós megvalósításának ötlete 2007-es esztendőben született meg Vörös Gábor akkor készült szakdolgozati munkája nyomán. A diplomamunka az erődítmény leghíresebb várkapitányáról, Thury Györgyről, „egy elfelejtett hős” címmel készült el, akinek kapitánysága alatt fejeződött be az a nagyszabású építkezés, amelynek köszönhetően a kanizsai vár elérte legnagyobb méretét és a végvárrendszer egyik legfontosabb erősségévé vált.

Vörös Gábor a Múlt-kornak küldött beszámolójában arról írt, hogy már kezdetben felmerült, miszerint "a kutatások alapján az egész várat, illetve a várkastélyt rekonstruálni lehetne. Szabó Norbert grafikus vállalta ennek kivitelezését, aki jól ismerte ennek a számítástechnikai programnak a működését. Számos találkozó után tudtuk lefektetni az alapelveket és kezdtük el az érdemi munkát. A vár háromdimenziós megvalósítása számunkra azért volt érdekes, mert egy olyan nagy múltú erőd is bemutathatóvá válhat, amely sajnos nagyon kevés, ebből a korból származó emlékkel büszkélkedhet".

A beszámolóból megtudhatjuk, hogy a várkastélyról készült háromdimenziós videó elsősorban a Méri István által végzett régészeti ásatásokon alapult, aki pontosan feltárta az épület alaprajzát. "Ebből az alaprajzból kiindulva, az itt előkerült régészeti leletekből, korabeli forrásokból és metszetekből és nem utolsó sorban a várról készült szakmai és tudományos publikációk által próbáltuk rekonstruálni az épületet. Ennek ellenére nem volt könnyű a történelmi hitelesség elérése, hiszen sok esetben csak analógiákra tudtunk hivatkozni, a korabeli építészeti megoldásokat figyelembe véve.

Célunk ezért egy referencia munka elkészítése volt, amely elsősorban a minőség bemutatására hivatott. Esetleges prezentálására, csak a megfelelő szakmai konzultációk, illetve - lektorálás követően kerülhetne sor. Ennek ellenére igyekeztünk tudásunk alapján, a lehető leghitelesebb képet adni a várkastélyról".


A résztvevők további tervei között a kanizsai vár többi részének, középső vár, illetve a gigantikus méretű külső várfal rekonstruálása, illetve szintén ebből a korból, a vártól keletre elhelyezkedő város megvalósítása szerepelnek. Emellett felmerült a virtuális idegenvezetés ötlete is, amely a kanizsai várkastély, illetve a vár egyes épületeit mutatná be egy virtuális kalauz segítségével, aki a vár történetéről, kapitányairól és az egyes épületek funkciójáról mesélne.

"A technológia segítségével egy komplett, szemléltető és oktatási termék kidolgozása válna lehetségessé. Ennek megvalósításához azonban, meg kell találni, a bemutatáshoz szükséges fórumokat, illetve támogatókat".

További részletek

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár