2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Erkel-Mahler-évet ünneplünk 2010-ben

2010. március 31. 08:45 MTI

A kulturális tárca több mint félmilliárd forintot költ az Erkel Ferenc születésének 200. és Gustav Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett programokra, amelyekről Budapesten, az MTA Zenetudományi Intézetében tartottak tájékoztatót. Az eseményen bemutatták a Bánk bán című Erkel-opera kritikai sorozatban megjelent partitúráját.

Lauter Éva, a Balassi Intézet igazgatója a tájékoztatón kiemelte, hogy az intézmény, amely a 2003-től 2010-ig kidolgozott nemzeti évfordulók sorozatot gondozza, 100 millió forintos külön kerettel gazdálkodik az Erkel-évben. Ebből 65 millió forintot pályázatokra fordítanak, a kiírások az intézet honlapján olvashatók.

A közművelődési pályázatokon túl két nagy kiállításra költenek, az egyik a Nemzet, történelem, opera című tárlat, amely a Zenetudományi Intézetben október 1-én nyílik, a másik az Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója című bemutató, amely június 5-től látható a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban.

A három filharmónia nonprofit kft. 20 millió forintot pályázhat meg, hogy hátrányos helyzetű településéken ifjúsági közönségének szervezzen koncerteket, elsősorban Erkel zenéjének megismertetésére. Erdmann Gyula, Erkel szülővárosa, Gyula kulturális ügyekért felelős alpolgármestere arról számolt be, hogy az Erkel-év ünnepi koncerttel már március 15-én megkezdődött. A gazdag sorozatból kiemelte a Kárpát-medence középiskolásai számára meghirdetett Erkel és kora című verseny májusi döntőjét, az Erkel Társaság nemzetközi tudományos konferenciáját, a felújított emlékház új állandó kiállításának novemberi megnyitását. Hozzátette: a Gyulai Várszínház is több műsorral csatlakozik az évfordulóhoz.

A Hungarofest Klassz Zenei Irodája mintegy 140 millió forintot költhet el a kettős emlékévre. Folytatódnak a Millenáris parkban a családok számára szervezett Csokikoncertek. Erdődy Orsolya, az iroda vezetője elmondta, hogy az UNESCO világörökségi listáján szereplő Andrássy útra koncentrálják a programok jelentős részét, hiszen azok az intézmények, amelyek Erkel és Mahler, valamint a 2011-ben ünnepelendő Liszt életét összekötötték, itt és a környéken találhatók.

Szeptember 5-től sűrűsödnek az események, irodalmi-zenei szalon nyílik például a Párizsi Nagyáruház Lotz Termében és az Írók boltjában. Az MTA dísztermében Erkel korának muzsikája mai szerzők műveivel párhuzamba állítva hangzik el. Az Alma Mahler szalon beszélgetései folytatódnak a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Működik és folyamatosan bővül az év honlapja, a wwww.erkel-mahler.hu, amelyről a társrendezők programjai is elérhetők.

Tallián Tibor, a Zenetudományi Intézet igazgatója és a közreadó, Dolinszky Miklós mutatta be az Erkel kritikai kiadás harmadik darabját: a Bátori Mária és a Hunyadi László után a Bánk bán 800 oldalas partitúráját. Erkel kottáit először meg kellett találni ahhoz, hogy hiteles kiadvány készülhessen. Dolinszky Miklós olyan forrást választott, amelyik az ősbemutató után Erkel változtatásait, például a hangszerelés feljavítását tartalmazza.

Az anyagi források szűkössége miatt 1993 óta csak lépésről lépésre haladnak, de dolgoznak a következő köteten, a Sarolta című darabon - jegyezte meg Tallián Tibor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár