2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb Picasso-ritkaságot árvereznek el

2010. március 17. 17:21 MTI

Pablo Picasso spanyol festő korai, kék korszakának egyik ritkasága a Christie's aukciósház júniusi londoni árverésének legdrágábbra becsült tétele.

Az Ángel Fernández de Soto portréja (más néven Az abszintivó) című festménytől 30-40 millió fontot (9-11,7 milliárd forintot) várnak, ilyen magas értékre még egyetlen európai árverésre bocsátott művet sem taksáltak. Az 1903-as keltezésű Picasso-képet Andrew Lloyd Webber világhírű zeneszerző adja el, és a remélhetőleg befolyó csillagászati összeg a nagy-britanniai művészetet és kultúrát támogató alapítványát gazdagítja majd.

Ez a műalkotást már 2006 novemberében is szerepelt a Christie's kalapács alá kerülő tételei között, de az utolsó órában vissza kellett vonni, mert egy német állampolgár azt állította, hogy a festményt gyakorlatilag ellopták családjától a nácik. Egyik ősét, Paul von Mendelssohn-Bartholdy berlini bankárt arra kényszerítették, hogy más műalkotásokkal együtt nyomott áron eladja 1934-ben - hangoztatta. "Ezt az óvást peren kívüli egyezséggel rendeztük, és a felperes a festményre támasztott minden igényét visszavonta, így az alapítvány szabadon értékesítheti a képet" - hangsúlyozta most közleményében az aukciósház.

A június 23-i árverést azután tartják, hogy a vetélytárs Sotheby's februári aukcióján Alberto Giacometti svájci szobrász életnagyságú bronzszobra, a L'Homme qui marche (Sétáló ember) 104,3 millió dolláros (19,88 milliárd forintos) leütései áron kelt el. Ezzel megdöntötte a 104,2 millió dolláros (19,86 milliárd forintos) előző rekordot, amelyet egy másik Picasso-kép, az 1905-ben festett Fiú pipával (Garcon á la pipe) ért el 2004-ben New Yorkban.

Jussi Pylkkanen, a Christie's európai, oroszországi és közel-keleti részlegének igazgatója szerint Ángel Fernández de Soto portréja "évtizedek óta az egyik legértékesebb műalkotás, amelyet árverésre bocsátottak".

Picasso 1899-ben találkozott a portré modelljével, Ángellel és kétszer is közös műtermen osztoztak Barcelonában. Az aukciósház szerint de Soto "sokkal több időt szentelt az ivásnak, mint a művészetnek", és barátja szenvedélye miatt Picasso kénytelen volt egy másik műtermet bérelni, hogy dolgozni tudjon. De Soto 1938-ban halt meg a spanyol polgárháborúban.

Andrew Lloyd Webber alapítványa szintén egy árverésen jutott hozzá a festményhez 1995-ben New Yorkban 29,2 millió dollárért (durván 5,6 milliárd forintért). Azóta Picasso három műve is 50 millió dollárt (9,6 milliárd forintot) meghaladó áron talált új gazdára, a rózsaszín korszakban született Fiú pipával című képét pedig a világ legdrágább festményeként tartják számon. A spanyol festő Vincent van Goghot taszította le trónjáról, aki egy 1990-ben elért 82,5 millió dolláros (15,7 milliárd forintos) festményárral 14 éven át a világ legértékesebb művészének számított.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár