2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ultramodern Chopin-múzeum nyílt Varsóban

2010. március 5. 09:32 MTI

Az utolsó hangversenyzongora, amelyen Fryderyk (Frédéric) Chopin komponált, egy barna hajfürt, halotti maszk - ezek a tárgyak is megtekinthetők abban az ultramodern múzeumban, amelyet a romantika korában alkotó híres zeneszerző és zongoravirtuóz életének szenteltek. A tárlat születésének 200. évfordulóján, a héten nyílt meg a lengyel fővárosban, Varsóban.

Bepillantás a zeneszerző világába

Az interaktív multimédiás múzeum a Visztula partján, Varsó központjában található, ahova Chopin gyerekkorában költözött egy közeli vidéki birtokról, és ahol életének első 20 évét töltötte, mielőtt Bécset érintve áttelepült volna Párizsba.

A cári Oroszország felforgatónak bélyegezte, a náci Németország kereken betiltotta, a lengyelek számára pedig napjainkban is Chopin hangjegyzuhatagai jelképezik az ország kitartó küzdelmét a függetlenségért. Amikor Robert Schumann, a 19. század egy másik ismert zeneszerzője meghallotta Chopin mazurkáit és forradalmi etűdjét, így jellemezte lengyel-francia kortársa muzsikáját: "virágok közé rejtett ágyúk".

Chopin nagy erejű és viharos forradalmi etűdjét számkivetettként írta apja szülőföldjén, Franciaországban, ahova nem sokkal azelőtt érkezett, hogy kitört az orosz uralom elleni 1830-31-es lengyel felkelés. Az elbukott lázadás után visszautasította az orosz útlevelet, ezért az anyai ágon lengyel művész később soha nem tehette be lábát szülőhazájába. Lengyelország 9. századi felosztása után a cár veszélyesnek ítélte zenéjének nyilvános előadását. Később, 1863-ban orosz katonák még azt a zongorát is megsemmisítették, amelyen a későbbi zeneszerző csodagyerekként játszott Varsóban: kidobták egy épület második emeletéről, a Lengyelország orosz kormányzója elleni merényletkísérlet jelképes megtorlásaként.

A nácik is megérezték muzsikája erejét, ezért a II. világháború idején, Lengyelország brutális megszállása után betiltották darabjait, sőt még szobrát is felrobbantották a varsói Royal Lazieki parkban. "A németek szét akarták zúzni Lengyelország nemzeti örökségét, beleértve Chopin hazafias érzelmeket keltő zenéjét is" - mondta Stanislaw Leszczynski, a varsói Chopin Intézet igazgatóhelyettese. A szobrot 1958-ban helyreállították, és visszakerült a parkba, ahol áprilistól szeptemberig vasárnaponként Chopin-koncerteket élvezhetnek a műértők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár