2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az orosz kommunisták szerint németek mészároltak Katynban

2010. február 12. 14:25 MTI

A katyni mészárlás hátterének tisztázására az orosz kommunisták pénteken az állami dumában parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását javasolták.

Viktor Iljuhin képviselő, aki a javaslatot előterjesztette, ezt azzal indokolta, hogy sikerült olyan dokumentumokat találniuk, amelyek azt támasztják alá, hogy a lengyel hadifoglyokat németek mészárolták le. Hozzátette, hogy az európai emberi jogi bírósághoz több mint 70 keresetet nyújtottak be a meggyilkolt lengyelek hozzátartozói, s az általuk követelt összeg meghaladja a 100 milliárd dollárt. Azt is felhozta, hogy a háborúban aratott győzelem 65. évfordulójára az amerikai kongresszusi könyvtárban éppen e tárgyban "oroszellenes jellegű" kiállítás nyílik.

Iljuhin emlékeztetett rá, hogy Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó és Borisz Jelcin, Oroszország első elnöke bocsánatot kért a legyen néptől, Vlagyimir Putyin államfő pedig még dokumentumokat is átadott Lengyelországnak. Úgy vélekedett azonban, hogy ma Oroszországban nincs megfelelően objektív értékelés a hetven évvel ezelőtt történtekről, s a kilencvenes évek elején, amikor elkezdték mondani, hogy szovjet katonák gyilkolták le a lengyeleket, meghamisították a Szovjetunió Kommunista Pártja központi bizottságának számos dokumentumát is.

A mai ismeretek szerint a katyni vérengzés néven ismert tömeggyilkosságot a SZK(b)P Központi Bizottságának politikai bizottsága 1940. március 5-én hozott döntésére hajtotta végre az NKVD több helyen, áldozatai a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és főtisztek voltak. Az áldozatok számát a különböző becslések 15 és 22 ezer fő közé teszik. A németek 1943-ban fedezték fel az első tömegsírokat a Harmadik Birodalom által megszállt területeken, Katyn erdeiben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár