2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az oroszok szerint gyalázatos a lengyel szejm határozata

2009. szeptember 27. 17:33 MTI

Gyalázatosnak minősítette az orosz parlamenti alsóház (duma) külügyi bizottsága azt, hogy a lengyel parlament néhány nappal korábban nyilatkozatban szorgalmazta: Moszkva ismerje el a sztálini bűnöket népirtásként.

A külügyi bizottság a lengyel szejmnek szánt levelében szentségtörésnek, gyalázatnak nevezte, hogy a szejm nyilatkozata "a népirtás jegyeit magán viselő háborús bűntettnek" minősítette a szovjet fogságba esett lengyelek ellen alkalmazott sztálini megtorlást, miközben szemet huny azon szovjet katonák hőstettei felett, akik megmentették a pusztulástól az auschwitzi és a majdaneki koncentrációs tábor lengyel foglyait; rájuk "alacsonyabb rendű fajként" halál várt volna.

A szejm által elfogadott nyilatkozat szerint a sztálini munkatáborok rendszere is a népirtás fogalmához kötődik. A Konsztantyin Koszacsov bizottsági elnök által aláírt levél felrója a szejmnek azt is, hogy egyformán kezeli a náci Németországot, annak egész népek kiirtását célzó politikáját és az egykori Szovjetuniót.

1940 tavaszán 22 ezer lengyel tartalékos tisztet, rendőrt, határőrt és civilt végeztek ki a Szmolenszk melletti katinyi erdőben és más helyszíneken. A világban a Katiny elnevezés lengyel változata (Katyn) terjedt el. A Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő vezette nemzeti konzervatív ellenzék ragaszkodott hozzá, hogy a nyilatkozatban nevezzék népirtásnak a mészárlást. Moszkva elutasítja ezt a minősítést.

Az egykori Szovjetunió évtizedeken át a német hadsereget vádolta a vérengzéssel, Mihail Gorbacsov szovjet vezető csak 1990-ben ismerte el országa felelősségét. Az orosz igazságszolgáltatás mindazonáltal továbbra sem hajlandó vizsgálatot indítani az ügyben.

A varsói szejm nyilatkozatát az orosz külügyminisztérium is kifogásolta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár