2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészrobotok járják a tengerek mélyét

2010. január 12. 10:11

A víz alatti roncsok nem csak a hajózási technológia változásaiba, hanem a múlt gazdaságába, kereskedelmébe, kultúrájába és néha a háborúkba is bepillantást nyújtanak. Vizsgálatuk egész mostanáig kiemelten nehéz volt, ám egy új generációs robot kifejlesztésével hamarosan több száz, eleddig elérhetetlen roncs megismerése válik majd lehetővé.

A tenger alatti régészet eddig főként csak a profi búvárok területe volt. A kutatócsoportok a mélyvízi területeket legtöbbször mini tengeralattjárókkal vizsgálták, amelyek igen költségesek voltak. A sekély vizek roncsai könnyebben kutathatók, de jóval hamarabb is mennek tönkre: a viharok is nagy kárt tehetnek bennük, valamint a tengeri növények és a korallok is - amik fényt igényelnek a növekedéshez – benövik, a szabadúszó búvárok pedig gyakran kifosztják őket.

Épp ezért tűnik fontosnak, hogy jelenleg egy új generációs, olcsó, szabadon úszó víz alatti eszközt (AUV) fejlesztenek, amely a korábbiakkal ellentétben nem igényel huzalos irányítást, és sokkal szabadabban mozoghat a vízben; nem utolsósorban pedig sokkal több hajótípus lehet képes fogadására.

Az úszó robot körülbelül 2 méter hosszú, 19 centiméter átmérőjű és 37 kilogramm. Kamerával és hanglokátorral van felszerelve, hogy rögzíteni tudja a tengerfenék topográfiáját, valamint szenzorokkal, hogy meg tudja határozni a víz sótartalmát, hőmérsékletét és kémiai összetételét. A roncsokat először hangdetektorral deríti fel, majd ha egy ígéretesnek tűnő területet találnak, az AUV közelebb úszik a roncshoz, hogy elkezdődjön a vizsgálat.

A speciális gépezet kifejlesztését Brendan Foley, a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) munkatársa vezette, aki hamarosan Emad Khalid, az Alexandriai Egyetem munkatársával ókori roncsok nyomába ered az egyiptomi partoknál. Ha számításaik helyesek, és a robot is jól működik, a Mediterráneum legrégibb, és eddig feltáratlan hajóroncsait fedezhetik majd fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár