2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálták a középkori koreai szolgálólányt

2009. november 27. 08:15 MTI

Halálakor tizenhat éves lehetett az a hosszú nyakú, vékony, csinos koreai szolgálólány, akit ezerötszáz év múltán "keltettek életre" a tudósok.

A régészek 2007 decemberében tárták fel Csangnyong (Changnyeong) tartományban azt az i.sz. 6. század elejéről származó sírkamrát, amelyben négy ember földi maradványait lelték meg. A szakemberek szerint a két férfi és két asszony erőszakos halált halhatott: megfojtották, vagy megmérgezték őket. Az elhunytak közül csupán a fiatal lány csontváza maradt fenn épségben.

Az archeológusok meggyőződése szerint szolgák lehettek, akiket uruk halálakor gazdájuk "kísérőjeként" küldhettek a másvilágra, a négy tetemet ugyanis vízszintesen helyeztek el a sírkamrában. A gazda földi maradványait nem találták meg, a temetkezést ugyanis az elmúlt évszázadok során valamikor kirabolták. A négy szolga legfőképp rizsen, árpán, babon élt, de étrendjük nem nélkülözte a húst sem.

A régészek, anatómusok, igazságügyi orvosszakértők, vegyészek és más szakemberek kétéves munkájának köszönhetően a lány most "életre kelt". Mint kiderült, széles, lapos, ázsiai típusú arca volt. A lány korát fogazatának vizsgálatával állapították meg a szakemberek, akik azt is kiderítették, hogy valamilyen olyan munkát végzett, amelynek során fogaival rendszeresen valamit el kellett harapnia. Csontozata azt is elárulta, hogy életében nagyon sokat kellett térdelnie.

A szakemberek szerint szobalány lehetett, nem pedig rabszolga, ezt látszik alátámasztani, hogy a lány arany fülbevalót viselt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár