2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges freskók a maják mindennapjairól

2009. november 16. 12:08 National Geographic News, MTI

Szokatlan freskósorozat mutatja be a maják mindennapi életét annak a piramisnak a falain, amely hosszú évszázadokig rejtőzködött a dzsungel mélyén, a guatemalai határ közelében.

A piramis a valaha volt egyik legnagyobb maja város, Calakmul (Kalakmul) része volt. Az ötvenezres lélekszámú város volt a székhelye a "Kígyó Feje államközösségnek" az úgynevezett klasszikus maja időszakban, i.sz. 300 és 900 között.

Az eddig ismert maja falfestmények a korabeli elitet, uralkodókat és a papságot, csatákban aratott győzelmet vagy vallási tárgyú jeleneteket ábrázolták. Ez az első alkalom, amikor sikerül átlagembereket "meglesni" maja falfestményeken. "A lelet teljes mértékben meglepett mindenkit" - húzta alá Simon Martin, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója, aki tanulmányozta a freskókat és a jelenetek alatt szereplő hieroglifákat.

A falfestményekre a piramisépítmény egyik "rétegében" bukkantak rá. "A maják a régi építményeket ráépítéssel bővítették" - magyarázta a tudós. Ám míg a többi rétegről lekaparták a falfestményeket, ezeket a freskókat a jelek szerint gondosan megőrizték, egy réteg agyaggal bevonva a színpompás jeleneteket. "A gondosság, amellyel betapasztották a falfestményeket, arra enged következtetni, hogy különleges jelentőséggel bírtak" - emelte ki Simon Martin.

A falfestményeknek köszönhetően megismerhető a korabeli ruha- és ékszerdivat, valamint a maja gasztronómia. A jelenetek bemutatják, hogy miként és miből készültek az étkek, és hogyan szolgálták fel azokat. A maják étrendjében igen fontos szerepet játszott a kukorica - a falfestmények egyikén egy asszony nagy fatálon kínálja az egybegyűlteknek a tengeriből készült étket. Egy másik jelenet egy férfit és egy nőt ábrázol, aki kukoricakását szolgál fel.

Michael D. Coe, a Yale Egyetem majaszakértője a falfestményekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a korábban ismert freskók el voltak rejtve a piramisok belsejében, a most felfedezettek viszont a külső falakat borították. "Ez azt jelenti, hogy bárki láthatta őket" - hangsúlyozta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár