2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jelvényátadással emlékeznek az 1956-os nemzetőrök

2009. október 19. 08:03

A Király Béla nyá. vezérezredes által 2006-ban megalapított, Az 1956-os Nemzetőrség Hagyományápoló Tanácsa idén 2009. október 20-án, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartja éves jelvényátadó ünnepségét.

2006 óta több mint 250 egykori nemzetőr vehette át az 1956-ban már elkészült, de a szovjet intervenció miatt kiosztásra nem került nemzetőrjelvényét, amelyet posztumusz Maléter Pál honvédelmi miniszter, illetve Pongrátz Gergely, a Corvin-köz parancsnoka is megkapott.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eszmeiségének képviseletét, valamint az egyesület támogatását elismerő tiszteletbeli nemzetőrjelvényt vett át korábban Sólyom László köztársasági elnök, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, valamint Holló József Ferenc altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM-HIM) főigazgatója is. Az egyesület tagjai közt Göncz Árpád egykori köztársasági elnök, vagy Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke is szerepelnek.

A Tanács Király Béla által meghatározott feladata a jelvényátadáson túl a tudományos és ismeretterjesztő munka is, melynek keretében 2009 tavaszán neves történészek részvételével tartottak konferenciát a HM-HIM-ben. Az előadásokon elhangzottakat hamarosan konferencia-kiadványban olvashatják majd az érdeklődők.

A 2009. október 20-i jelvényátadáson, 19 egykori nemzetőr mellett, tiszteletbeli jelvényt vesz át többek között Hermann Róbert, a Hadtörténelmi Közlemények igazgatója, M. Kiss Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének intézetvezetője, valamint Rainer M. János, az 1956-os Intézet főigazgatója.

A jelvényátadó ünnepség 11 óra 30 perckor veszi kezdetét a HM-HIM Márványtermében, ahol Szvorák Kati köszönti dalokkal a megjelenteket. Az ünnepség után 13:00 órakor az egyesület rendes évi közgyűlését tarja meg.

A szervezők a rendezvényt Király Béla emlékének ajánlják, és minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár