2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Kőkori bevándorlóktól származnak Skandinávia őslakói

2009. szeptember 28. 10:21 Science Daily, MTI

A jelenkori skandináv népesség nem tekinthető azok egyenes leszármazottjának, akik a térséget a legutolsó jégkorszak végén lakták, hanem a későbbi betelepülők ivadéka - derült ki egy közös brit, dán és svéd DNS-vizsgálatnak köszönhetően, a kutatás eredményeit a Current Biology című szakfolyóiratban hozták nyilvánosságra.


"A gyűjtögető-vadászó népesség, amely több mint négy évezrede lakta Skandináviát, genetikailag különbözött a jelenkoritól" - magyarázta Anders Götherström, az Uppsalai Egyetem Evolúciós Biológiai Intézetének docense, aki Eske Willerslevvel, a Koppenhágai Egyetem professzorával közösen irányította a projektet.

A vizsgálat során, amelyben svéd, dán és brit kutatócsoportok vettek részt, a kőkorszaki emberi csontmaradványokból vett DNS-minták alapján próbálták megállapítani, hogy a növénytermesztés és az állattartás módszereit a betelepülő népesség terjesztette-e el, vagy az őshonos vadászó-gyűjtögető törzsek innovációjáról van-e szó.

"Igen bonyolult megbízható genetikai eredményeket kapni az ősi csontmaradványokból" - magyarázta Helena Malmström, az Uppsalai Egyetem Evolúciós Biológiai Intézetének munkatársa, aki a neolitikumból származó csontanyag DNS-szekvenálását végezte el. (A szekvenálás olyan biokémiai módszer, amelyet a DNS-t alkotó alapegységek, az úgynevezett nukleotidok - adenin, guanin, citozin és a timin sorrendjének a meghatározására használnak. A DNS szekvenciája határozza meg azt az örökletes genetikai információt, amely minden élő szervezet működésének alapprogramját adja)

Sok időt vettek igénybe azok a vizsgálatok is, amellyel a tudósok bebizonyították, hogy valóban több ezer éves mintáról van szó. A kutatók végső soron arra a következtetésre jutottak, hogy a skandináv országok mai lakossága nem tekinthető a régió kőkorszaki vadászó-gyűjtögető népesség egyenes leszármazottjának. Ebből az következik, hogy valamilyen mértékű bevándorlás történt Skandináviába, amely időben valószínűleg egybeesett a mezőgazdasági termelés meghonosodásával a régióban. E népvándorlás mértékét jelenleg azonban lehetetlen meghatározni - mutatnak rá a kutatók.

Helena Malmström, M.Thomas P. Gilbert, Mark G. Thomas, Mikael Brandström, Jan Storå, Petra Molnar, Pernille K. Andersen, Christian Bendixen, Gunilla Holmlund, Anders Götherström, and Eske Willerslev. Ancient DNA Reveals Lack of Continuity between Neolithic Hunter-Gatherers and Contemporary Scandinavians

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!