2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nincs több csók az olasz relikviára

2009. szeptember 10. 08:28 ANSA

San Gennaro vére minden év szeptember 19-én titokzatos módon cseppfolyóssá válik. és a templomot ekkor felkereső zarándokok megcsókolhatják az azt őrző relikviát. A hagyományra idén az új influenza miatt azonban nem kerülhet sor.

A nápolyi egyházi hatóságok is megerősítették a híresztelést: mivel az első olasz H1N1 áldozat, egy 51 éves férfi is a városban halt meg, ezért szó sem lehet a hasonló hagyományok folytatásáról. A csalódottság persze érthető, hiszen az eseményre zarándokok tízezrei érkeznek a városban, és a csodát az állami, és nemzetközi tévécsatornák is élőben közvetítik.

A legenda szerint Benevento püspökét 305. szeptember 19-én fejeztette le Diocletianus császár. Vérét két ampullába fogták fel és őrzésével dajkáját bízták meg. Ma az ereklye egy ezüst foglalatú, hosszú nyéllel ellátott üveggömbbe van bezárva. A "csoda" minden évben háromszor következik be. Először május első vasárnapjának előestéjén (amikor annak idején az ampullákat Pozzuoliból Nápolyba vitték), másodszor szeptemberben (vértanúságának évfordulóján), harmadjára december 16-án, amikor hívei szerint San Gennaro megállította a Vezúv 1631-es kitörését.

Az események alkalmából celebrált szertartás része az üveggömb megforgatása, amely után az ampullákban lévő zselés, megfeketedett folyadék folyékonnyá és rubinvörössé válik - a feljegyzések szerint erre először 1389-ben került sor. Ez néha órákig, vagy éppen napokig is tarthat, sőt volt olyan, hogy egyáltalán nem került rá sor. Ennek sikere a hívők szerint jó ómen, míg ha nem válik cseppfolyóssá, a várost katasztrófa fenyegeti. Ez történt 1527-ben is, amikor több tízezren haltak meg pestisben, vagy épp 1980-ban, amikor 3000 ember halt meg a földrengések során.

Egyes politikusok azonban a szokás betiltása miatt aggodalmukat fejezték ki. Marco Di Lello szerint mindez csak felerősíti az influenza miatti pszichózist az országban, ezért szerinte minden hasonló tilalmat fel kéne oldani.

Az influenza mára legalább 177 országban kimutatható, és a WHO adatai szerint legalább 2800 áldozata volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár