2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Vaskori pásztorok nyoma az Alpokban

2009. augusztus 18. 19:46 MTI

Háromezer éves alpesi pásztorkunyhót tártak fel Svájcban - ez a legkorábbi bizonyíték a térségben arra, hogy a vaskorban nyaranta a hegyekben legeltették a nyájat.


"A vaskori pásztorok élete, akik nyaranta a dús alpesi legelőkre hajtották a nyájat, a tejből sajtot készítettek, sokban hasonlatos a mai farmerek életéhez" - hangsúlyozta az ásatásokat irányító Thomas Reitmaier, a Zürichi Egyetem régésze.

A kunyhó maradványaira az osztrák határ közelében, a Silvretta-hegységben 2264 méter magasságban bukkantak, a radiokarbonos kormeghatározás szerint i.e. 800 körül építhették. Az építmény alapját kőből rakták, s fából emelték a falakat, a kunyhó méreteiből ítélve 4-6 ember férhetett el benne. Az alapzat mellett 10 centiméteres mélységben hamuréteget fedeztek fel a régészek, ebből arra következtettek, hogy a pásztorlak leégett valamikor, majd újjáépítették, később azonban ismeretlen okból végképp elhagyták.

Botanikusok is dolgoznak a helyszínen, hogy kiderítsék, milyen lehetett a környék növényzete és az éghajlata három évezreddel ezelőtt. Míg ma ez egy szélfútta pusztaság, háromezer évvel ezelőtt a kunyhó minden jel szerint egy erdő árnyas fái alatt állhatott: a korabeli fák megkövesedett maradványait ugyanis megtalálták a közeli tőzegmocsárban. "Az emberek kivágták a fákat, hogy újabb legelőket nyerjenek, a faanyagot pedig házépítésre használták vagy eltüzelték" - magyarázta Thomas Reitmaier.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár