2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Honlap az ellopott műkincsekről

2009. augusztus 17. 17:25 MTI

Az Interpol honlapján mostantól feltüntetik a világon ellopott műkincsek listáját, hogy ezzel is segítsék a művészi alkotások illegális kereskedelme ellen folyó küzdelmet.

Hozzávetőleg 34 ezer műkincs kerül fel az oldalra. A bűnüldöző szerveken kívül mások is beléphetnek az adatbankba, amelyben a lyoni székelyű nemzetközi rendőri szervezett az ellopott alkotásokat tartja számon. A felhasználónak azonban jelszót kell kérnie, hogy hozzáférhessen a rendszerhez. Ily módon kulturális szervezetek, minisztériumok, kiállítótermek, galériák, művészeti alapítványok és műgyűjtők napra kész információkhoz juthatnak az ellopott műtárgyakról, leírást kaphatnak róluk, és fényképüket is megtekinthetik.

Karl-Heinz Kind, az Interpol műtárgyakkal foglalkozó szolgálatának koordinátora szerint ez az újítás, valamint az ellopott kulturális értékek kibővített listája nagyban gátolhatja majd azoknak a tevékenységét, akik eltulajdonított művészeti alkotásokkal kereskednek, mert nehezebb lesz forgalmazniuk az Interpol honlapján lopottként feltüntetett műtárgyakat. Ráadásul a művészeti alkotásokkal üzletelők nem állíthatják, hogy az eladásra vagy megvételre felkínált műtárgyról nem volt lehetőségük megbizonyosodni, hogy az szerepel-e a lopott alkotások listáján - mutatott rá az Interpol közleménye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár