2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felkutatták a náci által ellopott képek eredetét

2009. február 25. 09:15 MTI

Az osztrák kárpótlási tanács tavaly huszonkét műalkotás visszaszolgáltatását kezdeményezte egykori tulajdonosaiknak, akiket a náci uralom alatt fosztottak meg vagyontárgyaiktól.

A bécsi szövetségi oktatási, művészeti és kulturális minisztérium által közzétett legfrissebb beszámoló szerint az Eredetkutató Bizottság tagjai és a különböző intézetekben dolgozó szakemberek összesen százötven megkeresést vizsgáltak meg. A beadványokban a nemzetiszocialista időszak áldozatai - vagy az ő leszármazottaik - érdeklődtek az egykoron tulajdonukat képező művészeti alkotások hollétéről.

A kárpótlási tanács által hozott visszaszolgáltatási határozatok közül öt a Műszaki Múzeumot, négy-négy a Belvederét és a Népművészeti Múzeumot érinti. Egyaránt két-két döntés vonatkozik a Szépművészeti, a Színházművészeti és az Iparművészeti Múzeumra (MAK).

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az eredetkutatásnak nagy lendületet adott az a tény, hogy 2007-ben a szövetségi emlékműhivatalban fontos adatokat őrző aktákra bukkantak, és azok tartalmát azóta sikerült digitalizálni. Ugyancsak hasznosnak bizonyult, hogy a Műszaki Múzeumban szakmai műhely formájában tanácskozást rendeztek az eredetkutatás forrásainak, az alkalmazott fogalmaknak és módszereknek a tisztázására, illetve összehangolására.

Az Eredetkutató Bizottság időközben úgy határozott, hogy saját kiadványsorozatot indít. Annak első kötete, amelynek címe: "...lényegesen több eset, mint feltételeztük", az idén jelent meg, és a jogtudományok, a kultúra és a kortörténet mezsgyéjén "lavírozó" fiatal tudomány, az eredetkutatás ausztriai fejlődését mutatja be 1998-tól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár