2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nőuralom a Pompidou Központban

2009. augusztus 16. 15:42 MTI

Hiába is keresnék a látogatók férfi mesterek műveit, a párizsi Pompidou Központban 7500 négyzetméteren berendezett új kiállításon csak a "gyengébb nem" képviselteti magát. A modern művészetek fellegvárának számító központ új állandó kiállításával azt akarja bemutatni, hogy milyen a művészet, ha kizárólag nők csinálják.

A tárlaton szereplő ötszáz mű azt bizonyítja, hogy semmi esetre sem feminin vagy feminista. "A női művészet nőies, csinos és dekoratív - gondolná az ember. A mi kiállításunk azonban pont az ellenkezőjét bizonyítja, többek között azért is, mert a művésznők sokszor a divatos áramlatoktól függetlenül és szabadon dolgoztak" - jegyezte meg Camille Morineau, a kiállítás kurátora.

Ennek megfelelően a 2010. május 24-ig tartó tárlat sok klisével leszámol, és bemutatja, hogy a női művészet gyakran extrémebb és radikálisabb tud lenni a gondoltaknál. A hivatalosan elles@centrepompidou címet viselő kiállításon kétszáz művésznő alkotásait vonultatják fel, ez az eddigi legnagyobb kiállítás, amelyet egy múzeum kizárólag női alkotóknak szentel. "Ez nem feminista összeesküvés, hanem a kortárs művészet pártatlan számbavétele. Gyűjteményeinkbe éppúgy vásárolunk férfi, mint női művészek alkotásaiból. A mű a mérvadó, nem pedig a művész neme" - mondta Morineau.

A birtokában lévő 55 ezer műalkotással a Pompidou Központ a modern és kortárs művészet legnagyobb franciaországi gyűjteményét képezi. A tárgyaknak azonban csak egynegyede fér el egyszerre a kiállítótermekben, ezért az intézmény néhány éve rendszeresen váltogatja állandó tárlatait, annak érdekében, hogy a teljes kollekció látható legyen. A női kiállításon bemutatásra kerülő darabok témájukban és formájukban is sokféleségről árulkodnak: Niki de Saint Phalle híres Nana-szobrai éppúgy láthatók mint Eileen Gray bútorai vagy a francia Annette Messager babainstallációi. A tárlaton Cristina Iglesias, Tacita Dean, valamint Rosemarie Trockel műveit is bemutatják.

A nők művészetben való elismerésének nehézségeire mutat rá a központban szintén látható Guerilla Girls óriásplakátja, a kiállítás egyik szenzációja. "A Metropolitan Múzeumban helyet kapó művészek alig öt százaléka nő, de az aktmodellek 85 százaléka nő. Meztelennek kell lenniük a nőknek ahhoz, hogy bejussanak a múzeumba?" - veti fel a kérdést a radikális feminista csoport 1989-ben készült világhírű plakátja, amelyen Jean Auguste Dominique Ingres híres festménye látszik - igaz egy kicsit átértelmezve, ugyanis a hátát mutató nő fejét egy gorillától kölcsönözte a csoport.

A 19. században Berthe Morisot-nak még titokban kellett lefestenie magát és lányát, Marie Bashkirtseffnek (Baskircsev Mária) pedig férfiruhát kellett öltenie, ahhoz hogy ecsetet ragadhasson. Még a fotográfus Dora Maart is hosszú ideig csak a szürrealisták múzsájaként és olyan nőként tartották számon, akit Picasso és mások lefestettek - mondta Camille Morineau.

A Pompidou Központ egyelőre nem fontolgatja, hogy kizárólag férfi alkotóknak szenteljen kiállítást. Ezért van a Louvre, ahol évtizedek óta csak férfi művészek kapnak helyet - tette hozzá a kurátor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár