2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Avantgárd porondmester a Pompidou Központban

2009. március 19. 09:49 MTI

A 20. századi amerikai avantgárd egyik legfontosabb művésze, Alexander Calder párizsi éveiről látható szerdától kiállítás a francia fővárosban a Pompidou Központban.

Alexander Calder (1898-1976) szobrászművész pályája során a kubizmustól az expresszionizmusig belekóstolt kora legkülönbözőbb avantgárd művészeti irányzataiba és ezekből egyéni, máshoz nem hasonlítható műveket hozott létre.

Elsősorban zseniális rajzoló volt, aki a New York-i bronxi és Central Park-i állatkertek lakóiról szinte élő, mozgó figurákat készített. A New York-i alkotót mindig vonzotta a cirkusz és amikor 1925-ben a National Police Gazette című lap elküldte a Barnum cirkuszhoz, hogy illusztrációkat készítsen, és ez a vonzalom örök szerelemmé vált. A lerajzolt figurákat elkészítette drótból, játékszerekké varázsolta őket és kezdetben ezekből fedezte művészeti tanulmányaihoz szükséges kiadásait - írta a Le Monde című francia napilap.



Calder 1926-ban telepedett át Párizsba és ott készítette el életművének máig kiemelkedő darabját, a Calder-cirkuszt. Az előadás egy cirkuszi porond makettjén folyik, amelyben Calder kézzel mozgat mindent: a parányi - drótból, bőrből, szövetből és más talált anyagokból készített - előadókat, állatokat és kellékeket. A teljes felszerelés összerakható részekből áll, melyek elég kicsik ahhoz, hogy felpakolhassák egy teherautóra, a művész magával vihesse, és bárhol tarthasson előadásokat. Kezdetben a Montparnasse-on lépett fel ezzel nagy sikerrel; 1929-ben már közel kétszáz kis cirkuszi figurája volt.

A Pompidou Központba látogatók negyedszázad után újra láthatják magát a művet, valamint az arról készített 45 perces filmet, benne a mestert, amint mozgatja az egész seregletet. Calder még az 1933-ig tartó párizsi évei alatt összeismerkedett Piet Mondriannal és hatására áttért az absztrakt ábrázolásra. Mobiles néven ismert absztrakt, mozgatható szobrait színezett fából készítette. Alexander Calder a maga módján Peter Pan volt - írta róla egy kritikus. Művészetét mindvégig játékosság, könnyedség, humor és pikantéria jellemezte.

A kiállításon, amely július 20-ig látható, Calder 300 művét mutatják be, köztük képeket New York-i realista korszakából, rajzokat, játékokat, fotókat, drótszobrokat, például a Fernand Légerről készültet, kiállításon eddig nem szerepelt filmeket, fotókat, amelyet Brassai és Marc Vaux készített róla és műveiről Párizsban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár