2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Koncert miatt emelték el a műemléket Pécsett

2009. július 31. 09:11 Kovács Olivér

Hivatali engedély nélkül bontotta ki, majd szállította el a kivitelező Szepessy Ignác püspök szobrát a pécsi Szent István térről. Két napba tellett, mire a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egyáltalán értesült arról, hova vitték a műemlék szobrot.

„Folyamatban volt az engedélyezés, de úgy tűnik, nem volt türelmük kivárni az eljárás befejezését” - mondta el a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Dél-dunántúli Irodájának vezetője. Lázár Gabriella hozzátette: eddig azért nem hagyták jóvá a szobor elköltöztetését, mert az önkormányzat nem készítette el a szükséges dokumentációt, amelynek a többi közt éppen azt kell tartalmaznia, hogy ideiglenes helyén biztonságban lesz a műalkotás.

Szepessy Ignác püspök szobrát 1893-ban készítette el Kiss György, a pécsi polgárok adakozásából. A helybéliek csaknem százhúsz évvel ezelőtt így kívánták tiszteletüket nyilvánítani az 1780 és 1838 között élt újító gondolkodású férfiú előtt, aki pécsi püspökként azt hangoztatta, hogy az egyháznak nyitnia kell a társadalom felé, nem szabad elvonulnia a világtól, s ezzel a másfél évszázaddal későbbi második vatikáni zsinat szellemiségét előlegezte meg.


Bontás közben

„Két nappal az elszállítás után, csütörtökön sikerült beszélni az önkormányzat képviselőjével, aki biztosított arról, hogy a műemlék-szobor jó helyen van, a püspökség udvarán”
- mondta az irodavezető, hozzátéve: dokumentációt még mindig nem kapott, azt az önkormányzat augusztus 5-re (az elszállítás után nyolc nappal!) ígérte.

A műemlékem.hu értesülése szerint az egyházi férfiú szobra egy közelgő komolyzenei koncert miatt volt útban. Ám az áriák után nem kerül vissza az eredeti talapzatra, hiszen oda ekkor ideiglenesen szabadtéri oltárt építenek. Pécs városa azt ígéri, hogy ismét felállítja majd a hajdani polgárok adakozásából emelt szobrot, legfeljebb nem ugyanazon a helyen. Az azonban eddig nem került nyilvánosságra, hogy milyen koncepció alapján változtatnák meg a Szent István tér korábbi látképi szerkezetét.

Képgaléria a szobor elemeléséről a műemlékem.hu cikkében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár