2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Találtam a várban, a földben egy zsinagógát

2009. június 18. 09:48

„Jó napot kívánok! Zolnay László vagyok. Találtam a várban, a földben egy zsinagógát! Segítsenek kiásni és láthatóvá tenni!” – állítólag így értesült 1964-ben az akkori Fővárosi Tanács műemlékvédelmi csoportjánál dolgozó Budai Aurél építészmérnök a Mátyás-korabeli zsinagóga sorsáról. Radó Gyula és Bubryák István Egy betemetett zsinagóga Budán című dokumentumfilmjét ma délután 16.00 órakor vetítik a Budapesti Városvédő Egyesület V. kerület Kossuth Lajos u. 14-16. szám alatti termében.

200 évig állta a történelem és az idő viharait, s közben szolgálta a felekezet céljait, majd 300 évig pihent a földben. Már majdnem teljesen feltárták, majd gondosan visszatemették. A mai I. kerületi Táncsics u. 21-23. számú ház kertjében, párhuzamosan a várfallal 4-5 méter mélyen nyugszik a földben, a Babits-sétánytól mindössze egy vaskapu választja el.

A Mátyás-korabeli zsinagóga sorsáról Radó Gyula rendező és Bubryák István producer Egy betemetett zsinagóga Budán címmel készített dokumentumfilmet, amelyet ma délután 16.00 órakor vetítenek a Budapesti Városvédő Egyesület V. kerület Kossuth Lajos u. 14-16. szám alatti termében. A filmvetítés után a szervezők valamint a rendező és a producer arról tartanak beszélgetést, hogy mennyire vagyunk felkészültek egy ilyen kulturális érték befogadására.

Az ugyanott július 10-ig megtekinthető kiállításon A Rumbach utcai zsinagóga története és felújítása című kiállítás is megtekinthető; június 21-én 10 órakor pedig Kőnig Tamás, a rekonstrukciót vezető építész vezetésével a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga bejárására invitál minden érdeklődőt a Budapesti Városvédő Egyesület.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár