2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Munkásvilág, művészet, acélgyár

2009. május 23. 15:04 MTI

Ötven év kincsei címmel nyílt kiállítás az 50 éves Nógrádi Történeti Múzeumban pénteken Salgótarjánban. A tárlat a fél évszázad történetének fő irányait bemutató leglátványosabb, legbecsesebb műtárgyakat tárja a látogatók elé - mondta a kiállítást bemutató Balogh Zoltán történész muzeológus.

A december 31-ig látható kiállításon Nógrád megye gazdaság- és politikatörténete, a munkáséletmód és a munkáskultúra, a polgári életmód, az irodalom és a képzőművészet emlékei jelennek meg. Bemutatják az acélgyári dolgozók 1919-es nevezetes tettét, a rögtönzött páncélvonat elkészítését is. Az embert próbáló munka megidézéséhez egy korabeli acélgyári műhelyrészletet rendeztek be.

A kiállítás egyik egysége a történelmi sorsfordulókat idézi fel jellegzetes műtárgyakkal, dokumentumokkal. Köztük van az 1950-es évek elején a salgótarjáni öblösüveggyárban kézi fúvással, csiszolással készült Felvonulási Váza, vagy Bátfai József bányakovácsnak az 1956. december 8-i sortűzben átlőtt inge. A munkásvilágot szemlélteti egy 1920-as évekbeli kolónialakás tárgyi világa, a polgárit egy szecessziós lakásbelső.

Az irodalomból Madách Imre és Mikszáth Kálmán alkotásai, kéziratai, tárgyai mellett többek között olyan nógrádi alkotók múzeumi emlékeivel ismerkedhet a látogató, mint Bérczy Károly, a Krúdyak, vagy a salgótarjáni Balázs János. A képzőművészeti egység az országos nagyrendezvények, a Tavaszi Tárlat és a Rajzbiennále, az ismert nógrádi alkotók és a nemzetközi művésztelep képeiből ad ízelítőt.

A salgótarjáni megyei múzeumot 1959. május 24-én avatták fel a Tanácsköztársaság 40. évfordulóján Nógrád Megyei Munkásmozgalmi Múzeum néven. Az intézmény 1990-ben vette fel a Nógrádi Történeti Múzeum nevet. Vígh Annamária, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezetője a megnyitón azt mondta, a múzeum erősségét jelentő életmódtörténeti gyűjteménnyel a következő nemzedéknek adják át, hogy Salgótarján szocialista iparváros volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár