2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Katasztrofális helyzetben a Nógrádi Történeti Múzeum

2009. március 28. 15:53 MTI

Tavaly összesen 61 fizető látogatója volt a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeumnak, ezt az adatot pártállástól függetlenül "katasztrofálisnak" nevezték a fenntartó megyei közgyűlés képviselői a testület pénteki ülésén.

A korábban főként a bányász- és ipartörténeti múltat bemutató megyei múzeum az utóbbi két évtizedben a legújabb kor tárgyi, történeti emlékeinek gyűjtésére specializálódott. Az intézmény számos Mikszáth- és Madách-relikviát is őriz az irodalomtörténeti gyűjteményben, Mihályfi Ernő hagyatékából pedig 2006-ban a képzőművészeti gyűjtemény gyarapodott jelentős mértékben. Mindezek ellenére a múzeumnak 2008-ban csupán 61 fizető látogatója volt. Igaz, hogy összesen 4546-an látogattak el a közgyűjteménybe, de a vendégek döntő többsége ingyenesen kereste fel az intézményt.

Csach Gábor (Fidesz), a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője művészettörténészként a múzeum tudományos munkáját is élesen kritizálta. Példaként elmondta, hogy az intézmény negyedikként azért vette fel gyűjtőkörébe a numizmatikát, hogy megfeleljen a megyei múzeummal szemben támasztott kritériumnak, azonban egy év alatt egyetlen numizmatikai műtárgyat gyűjtött. A Nógrádi Történeti Múzeum munkája egyébként nem volt tárgya a megyei önkormányzat pénteki közgyűlésének, ezek a problémák akkor kerültek elő, amikor a múzeum bázisán tervezett fejlesztésről tárgyaltak. Az intézményre építve akarják ugyanis megvalósítani a Munkástörténeti Múzeumot, ehhez kérik a kormány támogatását.

Szirácsik Éva, a Nógrádi Történeti Múzeum decemberben kinevezett igazgatója elmondta: maguk is változtatni akarnak ezen a helyzeten, több intézménnyel, egyesülettel kötöttek már megállapodást közös programok lebonyolítására. Az idén 50 éves múzeum több kiállítást, konferenciát, múzeumpedagógiai foglalkozást rendez az évfordulón - tette hozzá. Elmondta: a megyei levéltárral közösen vesznek részt a Tudásdepó Expressz pályázatán, hogy elektronikussá tegyék a szakkönyvtárat, sikeres pályázatok már lehetővé teszik két kiadvány megjelentetését, ősztől pedig három hónapon át Salgótarjánban lesz látható először vidéken a Robert Capa-vándorkiállítás.

Szirácsik Éva kitért arra is, hogy a Derkovits Gyula, Gulácsy Lajos, Mednyánszky László és Rippl-Rónai József munkáit is tartalmazó 800 darabos Mihályfi-gyűjteményt illetően a promócióval vannak gondok, mert gyakorlatilag csak a szakemberek tudják, hogy az értékes alkotások Salgótarjánban láthatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár