2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hétvégi várkalauz: Szombathely

2009. május 22. 13:13

A római birodalom idején kialakult város virágzása a népvándorlások koráig tartott, a magyarok bejövetele, majd a tatárjárás után épített erősség pedig egészen a Rákóczi-szabadságharc végéig állta az ellen rohamait.

A római birodalom idején kialakult várost, Savariát Cladius császár emelte colonia rangra, ezután fejlett kereskedelmével, templomai és márványpalotái sokaságával rövidesen egész Pannónia tartomány központjává vált. Lakossága a teljes jogú római polgárok jogállásával rendelkezett, élvezve az ókori társadalom civilizációs vívmányait.

Virágzását a népvándorlás kori nomád lovas népek támadásai törték derékba. A korabeli írásos források szerint 441 körül Attila hun uralkodó hadai perzselték fel, míg maradékát egy földrengés döntötte romba. A rövid ideig tartó frank és avar uralom után a 9. század végén a Kárpát-medencében új hazára lelt magyarság telepedett le a termékeny vidéken. Szent István király a győri püspökségnek adományozta a lassan újra erőre kapó helységet.



A fejlődésben hatalmas törést jelentett az 1241-42-es tatárjárás, melyben súlyos vérveszteséget szenvedett a magyarság. Egy újabb mongol támadásra számítva IV. Béla király parancsára a következő évtizedekben lázas várépítkezések kezdődtek a világi és egyházi méltóságviselők, gazdagabb nemzetségek körében. Így tett a győri püspök is, akinek szombathelyi birtokán kővárat emeltek.

Az eddig feltárt maradványok szerint egy kör alaprajzú, vaskos kőfallal oltalmazott várudvaron emelkedtek a lakó és gazdasági épületek, melyet kívül mély vizesárok oltalmazott. Egy korabeli oklevél 1274-ben említette meg várnagyát. Földesurai igyekeztek elősegíteni a helybeli lakosság gyarapodását, így privilégiumok sorát biztosították számukra.

A 16. század azonban az egész ország számára a balsorsot, pusztulást és fosztogatást jelentette a hódító törökök képében. Szombathely ugyan messzire feküdt a hódoltság területétől, az oszmán lovas portyázók gyakorta megjelentek a környéken. Falai alatt a Habsburg császári ház önkényuralma ellen kardot ragadó erdélyi fejedelmek csapatai is többször megjelentek. Bár igyekeztek modernizálni, az akkori idők haditechnikájának megfelelő ágyúbástyákkal megerősíteni, mégsem számított a jelentősebb végvárak közé.

Az ellenséges seregeket ezért inkább a zsákmányszerzés vágya vezette, mint az elavult vár birtoklásának célja. II. Rákóczi Ferenc kuruc szabadságharcának bukásával a védőművek végképp feleslegessé váltak. A falak anyagát a Szily János győri püspök utasítására felépített új székesegyházhoz használták fel.

Ha napjainkban felkeressük a barokk jellegű óváros közepén emelkedő székesegyházat, annak oldalában húzódnak meg a konzervált vár alapfalainak részletei.

Látogasson Szombathelyre!

Szombathely a Google Térképeken

Civertan

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár