2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra megnyílik a Szabadság-szobor koronája

2009. május 9. 14:36 MTI

Július 4-én, a függetlenség napján újra megnyílik a látogatók előtt a New York-i Szabadság-szobor tetején levő kilátó, a 2001-es terrortámadások óta zárva tartó korona - jelentette be pénteken Ken Salazar belügyminiszter.

A koronát a nemzeti parkszolgálat úgy nyitja meg, hogy képes legyen megbirkózni a látogatók tömegével - mondta el a belügyminiszter az NBC televízió élő adásában, amelyet a szabadságot és demokráciát jelképező Lady Liberty fején levő koronából sugárzott a csatorna.

A terrortámadás után biztonsági megfontolásokból az egész Szabadság-szigetet lezárták, majd száz nappal később megnyitották. A műemlék múzeumi részét és a talapzati kilátót 2004-ben nyitották meg újra a közönség előtt, annál magasabbra viszont senkit nem engedtek. Salazar elmondta, hogy a 93 méter magas kilátóba nem juthat majd fel mindenki: kisorsolják azokat a szerencsés turistákat, akik felmászhatnak Miss Liberty - hivatalosan A szabadság beragyogja a világot című szobor - fejéhez. A koronán 25 ablak van, hét ága a hét tengert és a hét földrészt jelképezi.

A parkszolgálat azért tartotta zárva a koronát, mert a fáklyás nőalak tetejébe a talapzatról egy 168 fokos keskeny csigalépcső vezet fel, amelynek csak az egyik oldalán van korlát, és vészhelyzetben nincs gyors kiút. Salazar elmondta, hogy óránként 30 látogatót fognak felengedni a koronába, ahol egyszerre csak tízen tartózkodhatnak majd. Hozzátette: így sem sikerült teljesen kiküszöbölni az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatot, hogy ilyen magasan ennyi ember egy ilyen szűk helyen van.

A Franciaországtól 1886-ban ajándékba kapott szobor látogatottsága az utóbbi nyolc évben visszaesett, mostanában azonban ismét nagyobb az érdeklődés. 2007-ben az egy évvel korábbi 2,5 milliót meghaladva 3,2 millió látogatója volt, 2000-ben ez a szám még elérte a 3,6 milliót - közölte parkszolgálat. A Szabadság-szobor - a világ legnagyobb fémből készült szobra - a legfőbb turisztikai látványosságok egyike New Yorkban; a 19. és 20. században a New York kikötőjébe hajón érkező bevándorlók milliói számára ez volt az első, amit megláttak az ígéret földjéből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár