2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kibővül az Ellis-sziget bevándorlási múzeuma

2008. szeptember 26. 09:46

Az Ellis-szigeti emigrációs múzeumban első alkalommal hallhatjuk majd az Újvilágba érkezett kora újkori bevándorlók és az afrikai rabszolgák történeteit - jelentette be az Szabadság szobor - Ellis-sziget Alapítvány, akik az eddigi kiállítás kereteit a kezdetektől a mai napig tartó időszakokkal bővítik ki.

A már álló múzeum kibővítését, és az Amerika Benépesítése Központ létrehozását szerdán jelentették be, hogy a tervek szerint mindenkivel megismertessék: az emigrációs időszak csúcsát jelentő 1892-1954-es periódus előtt és után kik érkeztek Amerikába. Stephen Briganti, az alapítvány elnöke szerint ugyanis a bevándorlás már évszázadokkal korábban elkezdődött, és ma is tart, így sokan vannak, akik történeteit nem meséli el az Ellis-sziget múzema.

A kiállítás az őslakos amerikaiak érkezésével nyit, akik jöveteléről ma is szakmai vita dúl: egyesek szerint 10 ezer évvel ezelőtt a Bering-szoroson át keltek át a kontinensre, míg mások az Európa, vagy épp Óceánia szigetei felől érkező hajósokra voksolnak. A leendő kiállítás bemutatja az 1600-as évektől 1892-ig érkező európaiakat, illetve a rabszolga-kereskedők által áthurcolt feketék százezreit, és végül, de nem utolsósorban megismerhetjük majd a mai emigránsok élettörténeteit is.

A közel kétezer négyzetméteres, 20 millió dolláros költséggel épülő kiállítást Edwin Schlossberg tervezte, és az a már létező kiállításon belül kap helyet, egy jelenleg személyzeti célokat szolgáló épületrészben. A látogatókat a kiállítótérbe érve egy hatalmas földgolyó fogadja majd, amely a történelmi bevándorlásokat mutatja majd be. A kiállítás szerves részét képezi majd a „Városok Amerika-szerte” rész is, amely bemutatja, hogy a különböző bevándorlási hullámok mennyiben változtatták meg az amerikai település- és tájszerkezetet.

Egy másik részleg talán ennél is izgalmasabbnak ígérkezik: a látogatók ott saját családjuk nevét és történetét is hozzáadhatják egy folyamatosan töltődő, és az épületben monitorokon is megjelenő globális migrációs térképhez.

Az új rész kialakításának munkálatait szeptember elején kezdték el, és a tervek szerint a tárlat 2011-ben nyílhat meg. Ezzel egy időben az Ellis-sziget múzeuma is új nevet kap: akkortól a Bevándorlás Nemzeti Múzeumát kell keressük a Szabadság szobor árnyékában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár