2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botrány a német egység emlékművének terve miatt

2009. május 3. 13:02 MTI

Berlinben bekövetkezett az, amire senki nem számított: a zsűri elutasította a német egység tervezett emlékművére hirdetett összes pályázatot, szám szerint ötszázharminckettőt. A sajtó szerint ennél nagyobb blamázs nem is történhetett volna.

Azzal ugyan már régóta leszámoltak a berliniek, hogy a fal leomlásának huszadik évfordulójára, azaz november 9-re elkészül a Bundestag által 2007 novemberében elhatározott szobor, de azt még remélték, hogy az évfordulóra legalább a győztes pályázó meglesz. Mostanra azonban ez is valószínűtlenné vált, miután a politikusokból, történészekből, építészekből és művészekből álló, tizenkilenc tagú zsűri a több mint ötszáz benyújtott pályázatot egyaránt elutasította.

A kiszivárgott értesülések szerint a testület ugyanis úgy ítélte meg, hogy a pályázati munkák egyike sem sugározza a német egység helyreállításának szellemét, azaz nem "passzol" a történelmi esemény méltóságához. Bennfentesek azt állították, hogy nem a zsűri volt igényes, hanem a pályázatok voltak csapnivalók.

A német parlament tavaly év végén 15 millió eurót hagyott jóvá az emlékmű létrehozására - beleértve a pályáztatást is -, egyúttal kijelölte a helyszínt, nem messze a Brandenburgi kaputól, a főváros szívében. Döntött arról is, hogy nemcsak Berlinben, hanem Lipcsében is felállítják az egység megteremtésének szobrát a "hős" lipcseiek tiszteletére, akik 1989 októberében tüntetéseikkel megpecsételték az egykori NDK-s rezsim sorsát, elősegítve a hírhedt berlini fal egy hónappal későbbi leomlását.

A kiutat egyelőre senki nem tudja. A zsűri állítólag azt javasolta, hogy írjanak ki új pályázatot megszigorított feltételekkel és eleve korlátozottabb résztvevői körrel. Így talán még lenne remény arra, hogy a november 9-re tervezett ünnepségek keretében legalább győztest hirdessenek. A most történtek - és az emlékművel kapcsolatos korábbi viták - után azonban kevesen bíznak abban, hogy az évfordulóra legalább a tervezés szakasza lezárul. Sőt egyre többen vonják kétségbe, hogy a szobor valaha is elkészül. A pártolók mindazonáltal azzal érvelnek, hogy még nem késő, hiszen az egység helyreállításához elvezető falbontás óta csupán húsz év telt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár