2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A vályogvető rámától a lápi hisókáig

2009. április 23. 11:23 MTI

A modern és az európai kulturális örökség részét képező régi mezőgazdálkodási módszerek egymásra gyakorolt hatását mutatja be az a magyar- francia-svéd kiállítás, amely csütörtökön nyílik a Szentendrei Néprajzi Múzeumban; a skanzenban 120 féle tárgyat, emellett fotókat, dokumentumokat ismerhetnek meg az érdeklődők.

Sári Zsolt, a skanzen néprajzkutatója elmondta: az elmúlt évszázadokban Európa mezőgazdaságának fejlődése jelentős hatást gyakorolt a társadalmakra, a technológiák korszerűsödése nyomán ugyanakkor az agrárgazdaságban mind kevesebb kézi erőre van szükség, ami a vidék elnéptelenedésének veszélyét vonta magával.

Az iparosodás túlfogyasztást idézett elő, ami a természeti javak kirablása miatt ökológiai katasztrófákkal fenyeget. A káros folyamatok mérséklésére, a környezetbarát szemlélet kialakítására az Európai Unió hét ország - köztük Magyarország - múzeumait, intézményeit kérte fel a témába vágó közös kiállítások szervezésével.

A nemzetközi kiállítást elsőként Franciaországban mutatták be. A tárgyak között szerepel az energiatakarékos házak építésére alkalmas magyar ősi vályogvető ráma, a francia aprófalvak közösségének összetartásában szerepet játszó többfunkciós kisposta fotója, és a svédek által a tej tartósítására régóta használt vadon termő lápi hisóka képe. Érdekesség, hogy az egyik bemutatott fotót csak az elé tett kerékpárra ülve, a pedált tekerve lehet megnézni, amivel a napi mozgásnak az egészséges életmódban betöltött szerepére hívják fel a figyelmet.

Szerepel a bemutatón a magyar mangalica sertésből készült kolbász, valamint a különböző francia sajtok előállításának régi és mai eszközei. Ezek az úgynevezett slow food (komótos étkezés) mozgalomba is beilleszthetők; ez arra hívja fel a figyelmet, hogy a helyben előállított, az adott környékre jellemző hagyományos élelmiszerek elterjedése megkíméli a környezetet. A tartósítás vegyszerei, a csomagolóanyagok ugyanis így feleslegessé válnak és a szállítás költségei sem terhelik a költségeket - emelte ki Sári Zsolt.

A kiállítás a Skanzen Galériában június 21-ig tekinthető meg, a tárlat ezután Svédországban folytatja vándorútját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár