2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra találkoztak a világháborús kódfejtők

2009. március 26. 12:54 MTI, BBC News

Emléktalálkozóra gyűltek össze kedden azok a legendás brit kódfejtők, akik feltörték a második világháborúban a németek katonai kódjait, amivel döntően hatottak az események alakulására, ám még ők sem tudták igazán évtizedekig, mennyire nagy dolgot cselekedtek.

Újra összegyűltek Nagy-Britannia kódfejtő lángelméi, méghozzá ott, ahol akkoriban éjt nappallá téve dolgoztak a kódok nyitókulcsain: alig 100 kilométerre Londontól, Bletchley Parkban. A németek sohasem tudták meg, hol dolgoztak, bár három bomba nem messze robbant fel. Azoknak azonban egy közeli vasútállomás volt a "címzettjük".

Több százan voltak: matematikusok, kódfejtők, keresztrejtvény-megszállottak, sakkmesterek. Bár a kor meglátszik rajtuk, - az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint - sugárzik még mindig belőlük a büszkeség - de nem dicsekvőn - afelett, amit tettek. Felbecsülni is nehéz, hogy hány emberéletet mentettek meg a német tengeralattjárók útvonalairól, a náci megszállási tervekről, a védelmi vonalakról és hadmozdulatokról szóló, legtitkosabb információk megfejtésével. "Churchill (Nagy-Britannia akkori miniszterelnöke) aranyat tojó, de sohasem kotkodácsoló tyúkoknak nevezett minket" - mondja a 84 éves Jean Valentine.

A kódfejtőket még évtizedekkel a háború után is titoktartásra kötelezték, amin csak a hetvenes években kezdtek enyhíteni. Akkor már beszélhettek valamelyest családjuknak, barátaiknak arról, hogy mit műveltek a háború alatt. És ők is csak akkor kezdtek rádöbbenni erőfeszítéseik jelentőségére.

"Valójában nem sokat tudtunk a háború alatt arról, hogy mit csinálunk, jobbára csak annyit, hogy német kódokat törünk fel. Hogy mit jelentenek az üzenetek, nem tartozott ránk. És arról sem tudtunk sokat, hogy min dolgoznak a többiek, szigorú volt a csoportokra különítés. Most, hogy már tudom, milyen fontosat tettünk, sokkal izgalmasabb az egész, mint amikor a kódokat fejtettem megállás nélkül. Mert sosem volt vége, mindig jött a következő és a következő üzenet, egészen a náci rendszer összeomlásáig" - mondja Valentine.

"A legszebb az egészben, hogy a németek sohasem jöttek rá, hogy feltörtük a kódjukat, különben tettek volna valamit. De azt hitték, feltörhetetlen" - mondta a 90 éves Erskine-Tulloch, akinek a felesége is a kódfejtők között volt, de nem érhette meg a mostani találkozót, hat éve elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár