2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci kém változtathatta volna meg a történelmet

2009. március 4. 10:28 Times Online

Az 1942 novemberében végrehajtott észak-afrikai partraszállást egy, a németeknek dolgozó portugál ügynök sodorhatta volna veszélybe - derül ki a brit hírszerzés (MI5) titkosítás alól nemrég feloldott irataiból.

Az angol Nemzeti Levéltárban a brit hírszerzés (MI5) korábban titkosított aktáinak feloldásából egy különös történet rajzolódott ki: eszerint egy portugál rádióst a nyílt tengeren kellett eltávolítani a hajójáról, hogy ne árulhassa el egy hatalmas, Észak-Afrikába tartó konvoj pozícióit. A konvoj több hajóból is állt: ezek egyike volt a USS Augusta amerikai könnyűcirkáló, amelyen Patton tábornok, a szövetséges észak-afrikai partraszállás, a Fáklya hadművelet vezetője utazott.

Az akció védelme létfontosságú volt, ezért a szövetségesek a német hírszerzést hamis információk tömkelegével árasztották el: kettős ügynökeik például azt jelezték a németeknek, hogy a szövetségesek Franciaország északi része, és Norvégia felől támadnak majd. Az iratok szerint azonban mindez egy másodperc alatt hiábavalónak bizonyulhatott volna.

Gastao de Freitas Ferrazt, aki az Atlanti-óceánon kis hajójából küldte az üzeneteket, a német hírszerzés fizette, hogy kódolt üzenetekben tájékoztassa a konvojok helyzetéről a német tengeralattjárók parancsnokait. Azt azonban a németek sem tudták, hogy a férfi üzeneteinek egy része hozzájuk nem ért el, de a Bletchley Parkban dolgozó kódfejtőknek azokat sikerült dekódolniuk. 1942. augusztus 9-én az MI5 kapott egy szigorúan titkos levelet, amely egy "bizonyos portugál rádiós semlegességtől mentes viselkedéséről" számolt be.

A levél szerint a portugál flotta részeként hajózó, addigra leszerelt Gil Eannes hadihajó 1942. június 28-án hajózott Lisszabonból észak felé, és a britek ekkor átkutatták a fedélzetet. Semmi gyanúsat nem találtak, és sem Ferrazt, sem a másik rádióst nem tudták semmivel sem gyanúsítani. Őket lecsukni sem lehetett, mert az ellenük szóló bizonyítékok szigorúan titkosak voltak, hiszen azokat a németek által feltörhetetlennek hitt Enigmákkal kódolták.

Sir David Petrie, az MI5 vezetője ekkor már a hajó feltartóztatására és a férfi elfogására sarkallta a külügyet. A minisztérium ekkor belátta az északi afrikai partraszállás veszélyeztetettségét, és a férfi elfogására szólította fel a flottát. Az akciót a HMS Duke of York hadihajó hajtotta végre, akik Ferrazt letartóztatták, és Gibraltárba vitték. Onnan az MI5 nyugat-londoni 20-as tábor nevű kihallgató központjába került, ahol aztán mindent bevallott.

Abban a történészek is biztosak, hogy ha Ferraz adása elérte volna a németeket, akkor a háború akár tovább is tarthatott volna, hiszen az észak-afrikai partraszállás kudarca után tovább tartott volna bármilyen európai hadművelet megtervezése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár