2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumban az angol kódfejtés története

2007. július 16. 08:00

Számítástechnikai múzeum nyílt - bár egyelőre nem hivatalosan - csütörtökön az angol hadsereg egykori kódfejtő bázisán, Bletchley Parkban.

A múzeum helyéül azért a híres Bletchley Parkot (katonai nevén: Station X) választották, mert a II. világháború alatt ebben a kastélyban építették meg az egyik első számítógépet, a Colossust, amelynek elsődleges feladata a kódfejtés volt.

A második világháború alatt a szövetségesek számára a sikeres partraszállás előkészítése és végrehajtása során létfontosságú volt az Enigma-kód feltörése, és egyesek szerint ennek segítségével sikerült két évvel a korábban tervezett előtt befejezni a háborút. A megoldáson az angolok dolgoztak tovább, és a munka a Londonhoz közeli Bletchley Parkba került, ahol több mint 10 ezren foglalkoztak napi három műszakban a hasonló kódok megfejtésével. Az Alan Turing angol matematikus által vezetett csoport továbbfejleszette a lengyel bombákat, és azok számának megsokszorozásával végre lehetővé vált a kódok feltörése.

A múzeum egyelőre pénzgondokkal küszködik, de remények szerint 800 négyzetméter kiállítóhelyen fognak állni a régi masinák, amelyeknek a működését is be szeretnék majd mutatni a szakemberek. Csütörtökön azért került sor a nem hivatalos megnyitóra, mert a Brit Komputer Társaság (BCS) konferenciát tartott a kastélyban az első számítógépekről és a megőrzésükre tett erőfeszítésekről.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár